Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница започва изграждане на претоварна площадка за отпадъци

Община Дупница започва изграждане на претоварна площадка за отпадъци

Тя ще се намира в недостроения ДАП в Елез дере

Община Дупница започва изграждането на площадказа временно съхранение и претоварване на генерираните от населението битови отпадъци, които се транспортират до столичния квартал Филиповци за допълнително сепариране. Инвестиционното намерение е заявено в РИОСВ-София, и предвижда преобразуване на два общински имота, предназначени за изграждане на ДАП, което не е осъществено. Двата имота са с обща площ над 11, 6 дка (единият е 7 913 кв. м, а другият – 3 741 кв. м) и се намират в местността Елез дере, недалеч от бившето предприятие „Феникс Дупница”. На претоварната площадкаотпадъците ще се сортират ръчно, с цел отделяне на рециклируемото, след което ще се товарят в контейнери с вместимост 30 куб. м и ще се извозват във Филиповци.
Планира се през претоварната площадка да преминават по около 42 т смесени битови отпадъци дневно или около 15 000 т за година. Предвижда се изграждане на ограда и обозначение за предназначението на площадката и вида на отпадъците, които ще се третират там, както и ограждане на вътрешна площадка за престой на колите.
В имотане се предвижда изграждане на нови сгради и съоръжения, на място има обособена недостроена сграда с площ 919 кв. м с покривна конструкция.Интересуващите се от инвестиционното предложение могат да представят мнения и становища относно проекта в РИОСВ – София.

Както е известно, отпадъците са един от нерешените проблеми на община Дупница, която все още не разполага с компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на отпадъци.

RELATED ARTICLES

Most Popular