Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница почиства и проверава бомбоубежищата в града! Над 30 са защитните...

Община Дупница почиства и проверава бомбоубежищата в града! Над 30 са защитните съоръжения

  • Бившият дом за сираци „Олга Стоянова“ може да приеме 40 бежанци от Украйна

  • Полковник о.з. Стоян Ушатов пред „Вяра“: Мазетата на всяко строителство от 70-те години на миналия век насам служат за скривалища

Превантивна проверка на бомбоубежищата в Дупница е започнала по заповед на кмета инж. Методи Чимев.
На територията на града защитните съоръжения са общо над 30. Три са общинските, които са поддържани през годините, и които от днес ще бъдат почистени от работници към кметството. Най-голямо е това под Часовниковата кула, което събира 250 човека. Намиращото се на улица „Николаевска“, което е в непосредствена близост до старите гробища, е за 100 човека, а това при Еврейските гробища може да побере до 200 души. На територията на града има отделно още 6 обектови скривалища, а останалите са подблокови в различните квартали на града.
На среща с кметовете на малките населени места вчера бяха обсъдени и възможностите за осигуряване на подслон за бежанци от Украйна.
На този етап, Община Дупница може да подсигури места за около 40 човека, основно в бившия дом за сираци „Олга Стоянова“.
„До края на седмицата очаквам колегите от селата да посочат места за евентуално настаняване на бежанци, като някои посочиха че имат варианти. В зависимост от ситуацията с бежанци, ако такива дойдат, имаме готовност да обявим веднага и телефон и място за предоставяне на помощи за тях“, лаконичен бе кметът на Дупница инж.Методи Чимев.
Припомняме, че в интервю за вестник „Вяра“ миналия месец о.з. полковник Стоян Ушатов заяви, че местните скривалищата нямат достатъчен капацитет, но насочи внимание, че при необходимост могат да се ползват мазетата в подблоковите пространства.
„По архитектурен план всички новостроящи се сгради имат сеизмична колона за земетресенията. Задължително имат „изпълнение“ така, че всички мазета да са под формата на скривалище. На прозорците има едни железни капаци, които се стягат и затварят отвътре. Вътре трябва да има и вентилационна инсталация и то не само на ток, а да може да се регулира и ръчно. Ако пък въздухът е заразен, трябва да има и филтри. Така че цялото жк „Бистрица“ например, мазетата им са форма за скривалище, защото отговарят на подобни условия. Става дума за всяко строителство от 70-те години на миналия век насам. Сега дори да строиш и къща, трябва да имаш сеизмична шайба и усилени стени“, коментира дупничанинът, който е един от експертите в областта на сигурността на населението и настоящ председател на военното читалище „Георги Тодоров”.
Ушатов припомни, че скривалищата, които са на територията на общината са били изграждани най-активно по време на бомбардировките. „Не става дума за тези над Дупница, а за бомбардировките преди това. Използвана е конфигурацията на терена. Скривалищата са конструирани в зависимост от това как е бил направен града и настоящата конфигурация, за да може да се направят като тунел. Не са от типа скривалища, които се правят сега, но е имало възможност първите постове за наблюдение да дават информация бързо.”, разказа Ушатов. Той отправи укор, че системите за сигнализация не се поддържат, като последните акорди от тях се свързват с отбелязването на 2 юни. „Няма никаква система за сигнализация. Има само една стара дежурна в общината, която е на основата на радиорелейната връзка с Кюстендил. Не знам дали работи, държаха се някакви бройки като дежурни, но нищо друго”, сподели пред „Вяра” о.з.полковникът.

Димитър ИКОНОМОВ

О.з. полковник Стоян Ушатов: Една стратегическа ракета струва 200-300 милиона, а един вирус може да убие самолетоносач с 5000 души екипаж в рамките на 10 дни за без пари

RELATED ARTICLES

Most Popular