Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница тегли 500 000 лв. кредит, дава глътка въздух на ВиК

Община Дупница тегли 500 000 лв. кредит, дава глътка въздух на ВиК

Община Дупница ще изтегли 500 000 лева заем, за да бъдат изплатени просрочени задължения на “Водоснабдяване и канализация – Дупница“, възлизащи на 1, 8 млн. лева. Решението бе взето на заседание на Общинскиясъвет, от който с докладна записка кметът Методи Чимев поиска съгласие за поемане на краткосрочен общински  дълг, за да се помогне на изправеното пред фалит дружество. Кредитът ще се изплаща 1 година, като целта е да се намалят дълговете на предприятието.

„В и К няма абсолютно никакъв финансов ресурс. Ако не му се помогне, няма как да функционира. Това не е спасението. Спасението е приемане на бизнесплана и нова цена на водата“, подчерта кметът Чимев.

Стана ясно, че в момента дружеството има издаденпротокол от НАП протокол за действия по изпълнение на публичните вземания.  Неплатените и просрочени публични вземания са в особено голям размер – 723 342 лева, в това число главница 543 753 лева и 179 589 лева лихви. Допълнително дружеството има просрочени задължения към «Електрохолд България» ЕООД, «Напоителни системи» ЕАД и Комисията за енергийно и водно регулиране  /КЕВР/. Наложен е и запор от НАП по сметките на дружеството – ежемесечно НАП прибира 50 % от приходите на В и К, което възпрепятства текущата оперативна дейност в сектора. Застрашено е самото съществуване на “ВиК- Дупница”.

Това поставя във висок риск качеството на предлаганата от оператора услуга по водоснабдяване на населението и бизнеса, като може да доведе и до прекратяване на услугите по водоснабдяване и отстраняване на аварии в цялата община.

Община Дупница не разполага със свободен финансов ресурс за оказване на необходимото съдействие, а финансовите институции отказват отпускане на заем на дружеството. За намиране на положително решение и изход от ситуацията са проведени допълнителни срещи с финансови институции, като една от тях е проявила интерес за отпускане на необходимите средства, ако получател на кредита е община Дупница. По този начин ще се осигури наличие на ликвидни средства, които общината, като едноличен собственик на водното дружество, вече ще може да му предостави чрез допълнителната парична вноска, посочва се в докладната записка.

Предложението се прие с 27 гласа „за“ и един „въздържал се“ – Първан Дангов.

Темата „В и К“ очаквано и за пореден път предизвика дебат в залата. В него се включи и Николай Табаков, бившият депутат от „Демократична България“, а преди години и общински съветник, който излезе с обръщение към дупничани и отправи критики към местната власт относно управлението на В и К. Според Табаков общинските съветници и изпълнителната власт в града носят вина за състоянието на дружеството заради неправилни решения. Николай Табаков смята, че бизнеспланът, който чака одобрение, е незаконен, тъй като В и К няма статут на оператор.

В отговор кметът Чимев обясни, че разполага с официално становище на КЕВР, в което записано, че „В и К -Дупница“ е временен оператор и за дейността си дължи държавни такси. И градоначалникът, и общински съветници неколкократно посочиха, че заемът не е достатъчен, но така ще се даде глътка въздух на фирмата. Това бе мнение на Георги К. Градевски от „Глас народен“, независимия Костадин Севдин, Пламен Соколов, Светлозар Тричков от „Народен съюз“, Георги Георгиев от бившата група на СДС в Общинския съвет, Станислав Павлов от БСП.

С голямо одобрение на съветниците бе приета позицията на Георги Георгиев, който заяви, че е вцепенен от поведението на част от колегите си и описа в резюме картината. Съветникът обясни, че благодарение на членството в АВиК във В и К инфраструктурата на община Дупница са инвестирани 11 млн. лв.Георгиев подчерта още, че задълженията на „В и К-Дупница“ са 1,8 млн. лв., а на „Кюстендилска вода“ повече – над 2 млн. лв. Както и че от „Кюстендилска вода“ искат Дупница да се присъедини, за да може цената на водатада стане 3, 65 лв. за кубик. Сега в община Дупница водата струва 1, 37 лв., а там където няма отвеждане и 79 ст./ куб. м. При това се предлага обидна инвестиция за Дупница от 170 000 лв. годишно.

„Искат ние, дупничани, да налеем в Кюстендил между 2 и 3 млн. лв. Няма да влезем в „Кюстендилска вода“ и няма да прелеем 2, 5 млн.лв., които не се знае къде ще отидат. Няма да позволим 2, 5 млн. лв. да отидат в Кюстендил или Бобов дол“, категоричен бе Георгиев. В допълнение той каза, че в последната 1 година „В и К-Дупница“ не генерира загуби. Освен това съветникът отбеляза, че е решен проблемът с водоснабдяването на село Делян, където вече има вода. „Ще помогнем на В и К. И нека да се знае, че лихвата по кредита е в пъти по-малка от лихвата на НАП“, в заключение обяви Георгиев.

RELATED ARTICLES

Most Popular