Sunday, May 19, 2024
HomeРегионОбщина Сапарева баня търси превозвачи по линиите от Дупница до Сапарево и...

Община Сапарева баня търси превозвачи по линиите от Дупница до Сапарево и Самоков

 

Договорите с фирмата на Валентин Кюрчийски за автобусен транспорт изтичат през януари

 

Нови процедури за възлагане на обществен автобусен превоз на пътници ще се проведат в Сапарева баня. С докладна записка кметът Калин Гелев иска Общинският съвет да разреши провеждането на обществени поръчки за извършване на обществен превоз на пътници по автобусни линии от областната и републиканската транспортни схеми, съгласно утвърдените маршрутни разписания от квотата на община Сапарева баня по линиите гр. Дупница – с. Сапарево и гр. Дупница – гр. Самоков.
Предлага се местният парламент да определи срока на договорите с избраните изпълнители за автобусна линия Дупница – Сапарево да е 5, а за автобусна линия Дупница – Самоков -2 години.
През януари 2023 година изтича срокът на сключените за 5 години два договора от 29.01.2018 г. между община Сапарева баня и ЕТ „Валентин Кюрчийски – Валдани – Даниела Гогова“ относно обществен превоз на пътници по автобусни линии от областната и републиканска транспортни схеми от квотата на община Сапарева баня за линиите Дупница – Сапарево и Дупница – Самоков. Във връзка с подготовката на поръчка общинската администрация е извършила анализ на маршрутното разписание по линиите Сапарево –Дупница и Дупница – Самоков. Установено е, че е необходимо те да бъдат актуализирани. Това се налага заради редуцирания брой на пътуващите на територията на община Сапарева баня с обществен транспорт, увеличаването на личния автопарк на населението, нелоялната конкуренция, демографския фактор и други обстоятелства, водещи да намаляване на ползването на обществения транспорт. Взето е предвид, че от обществения транспорт се възползват почти всички социални групи. За общината е важно оптимизирането на маршрутните разписания да отговарят на реално изпълнимите курсове, да се съобрази с нуждата от редовен и качествен транспорт, да се постигне необходимият брой курсове на автобуси по различните линии и до всички населени места, така че да бъдат в услуга на пътниците, но и да се вземе предвид и драстично намалелият брой пътници. Силно редуцираният пътникопоток вследствие на епидемиологичната обстановка, по време на която много от фирмите са организирали собствен превоз, много от пътуващите са започнали да пътуват с личните си автомобили или така нареченото споделено пътуване, така и с оглед последиците от демографската криза в страната са други предпоставки, налагащи извършената промяна на маршрутните разписания. Друг важен и сериозен проблем е увеличените цени на горивото, гуми, масла, авточасти, и други експлоатационни разходи, застраховки, таксите, заплащани на автогари и други, се казва в докладната записка.
Предложенията за промени се правят от кметовете на общини, възложители на съответните маршрутни разписания, като заинтересованите областни управители и кметове на общини, на чиято територия има спирки, които по проекта на разписание са засегнати от промяната, се съгласуват от съответните кметове на общини – за областната транспортна схема, а за републиканската – от съответните кметове на общини и областни управители. Процедурата по възлагане на превозите започва по вече утвърдените транспортни схеми.
Във връзка с посоченото са изготвени нови маршрутни разписания, които са съгласувани с кметовете на общините Дупница и Самоков, управителите на Кюстендилска и Софийска област.
В отговор на писмата ни, кметът на община Дупница и кметът на община Самоков са съгласували проектите на маршрутни разписания, като с писмо от 19.10.2022 г. управителят на област Кюстендил е утвърдил маршрутното разписание по линията Дупница – Сапарево. Областният на Софийска област по автобусна линия Дупница – Самоков към настоящия момент не е утвърдил проекта на предложеното маршрутно разписание, поради което до утвърждаването му и с оглед на дългите процедурни срокове и на задължението за възлагане на превозите по утвърдени маршрутни разписания е необходимо да бъде проведена поръчка по ЗОП по досегашното маршрутно разписание, затова се предлага срокът на договора да бъде 2 години, посочено е още в докладната.
Общинският съвет ще се произнесе по предложението на заседанието си на 27 октомври.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular