Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаДупница се включва в отбелязването на Световния ден за борба с инсулта

Дупница се включва в отбелязването на Световния ден за борба с инсулта

Кампанията цели намаляване на смъртните случаи след мозъчен удар

Община Дупница ще се включи в отбелязването на Световния ден за борба с инсулта. Това ще се случи на 28 октомври, чрез разяснителна кампания. В петък, от 11.00 ч., на площад “Свобода”, ще бъде разположен специално обособен кът с разяснителни материали за мозъчния удар. Събитието ще има за цел да разясни симптомите на инсулта и действията, които могат да бъдат предприети за спасяване на човешки живот, както и възможностите за предпазване от бъдеща инвалидизация.
Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в страната, Националното сдружение на общините в България и представители на бизнеса. Тя се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели, а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция. Като първа и основна стъпка, медицинските специалисти препоръчват запознаване със симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.
“Това не е еднократен акт на солидарност, а осъзната дългосрочна подкрепа. Заедно с Асоциацията за инсулт и афазия, планираме редица съвместни дейности, които ще бъдат насочени към пострадалите от инсулт и техните семейства. Затова първият ми апел към всички жители на община Дупница е да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на заболяването и поведението при тяхното установяване”, призова кметът инж.Методи Чимев.
Мозъчният удар е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, вследствие на което се получават увреждания на мозъчните функции, с различна степен на поражение. След 55-годишна възраст рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно.
Инсултът е вторият най-значим причинител на смърт сред хората в западния свят, отстъпвайки единствено на сърдечните заболявания и предхождащ рака, като е причина за 10% от смъртните случаи в световен мащаб.

RELATED ARTICLES

Most Popular