Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятОгнен ад в Гърция! Най-малко 26 изгоряха живи, евакуация в Александруполис

Огнен ад в Гърция! Най-малко 26 изгоряха живи, евакуация в Александруполис

Вероятно нелегални мигранти са станали жертви на пожара в гръцката област Еврос, съобщи пожарната служба в понеделник. Много критична остава ситуацията в Александруполис, където продължава евакуацията.

Пожарникари са намерили досега телата на 26 жертви на пожара в националния парк “Дадия” в близост до турската граница, където според полицията нелегални мигранти са се криели от властите. Жителите и туристите в този район са евакуирани преди дни, казаха от пожарната.

Десетки пациенти бяха евакуирани от болница в Североизточна Гърция заради разрастването на пожарите. Пламъците са се приближили до университетската болница в Александруполис и много от евакуираните, сред които новородени, са превозени с ферибот от близкото пристанище до североизточния край на града. Пациенти, прикачени към кислородни бутилки, са лежали на матраци на палубите на кораба, превърната в болнични отделения, а на брега има палатки, в които се посрещнат останалите пациенти. В района на болницата са избухнали кислородни бутилки. В докладите се казва, че пламъците са навлезли в територията на болничното заведение и то било обгърнато от гъст облак дим и пепел.

Пациенти лежат на пода на ферибот при евакуацията. Снимки – ЕПА

Александруполис, голямо пристанище близо до североизточната граница на Гърция с Турция, е един от редицата гръцки региони, борещи се с горски пожари, разпалени от силни ветрове и температури, които се очакваше да достигнат 39 градуса по Целзий в първите дни от седмицата.

Пожари бушуват и на други места – на остров Евия (Евбея) и в Беотия в Централна Гърция, където няколко села са евакуирани.

Най-малко един човек вече е загинал заради пожарите, опустошили села в близост до Александруполис.

Невъзможно е да се овладее огънят в Александруполис, признаха в понеделник следобед гръцките власти. Започна евакуиране на  крайните квартали на града, до които достигна огнената стихия.

В района духа много силен вятър и непрекъснато се разпалват нови огнища. Магистралата в посока Комотини е затворена и за евакуацията се използват обходни маршрути. В евакуацията по море помагат собственици на яхти, допълниха още от властите.

Пожари горяха и на десетки километри северозападно от града, в Родопите и на запад по крайбрежието в Кавала.

Франция, Кипър и Румъния изпратиха подкрепления в помощ на гръцките пожарникари.

Горските пожари през лятото са често срещани в Гърция, но учените свързват нарастващата честота и интензитет на екстремни метеорологични явления, включително горещи вълни и с изменението на климата.

Миналия месец хиляди бяха принудени да бягат от пожарите на гръцкия остров Родос.

Гърция е една от няколкото европейски страни, които в момента са изложени на изключително висок риск от горски пожари, според службата за мониторинг на климата на ЕС “Коперник”.

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular