Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградОгньове пукат, пари валят на конкурса "Нащо гаро, най-големо" в Белица

Огньове пукат, пари валят на конкурса “Нащо гаро, най-големо” в Белица

На фона на празнична заря и възторжени викове “Нащо гаро, най-големо”, лумнаха кладите, построени с много труд и желание от младите мъже на Белица. Те бяха разположени на най-високите хълмове на града.

С песни, танци и наздравици събралите се беличани около “гаротата”, се поздравявиха с : “Прости! “, “Простено да ти е!”

Запалването на огъня в Белица е вековен обичай, свързан с вярванията, че колкото е по-голям е огънят и колкото повече озарява всичко наоколо, толкова и годината ще е здрава и защитена от градушки. С огъня се гони злото, а когато пламъците станат поутихнат, младите момци прескачат “гарото”, за да са силни и здрави, обясни секретарят на читалището Мая Падарева.

И тази година община Белица осигури парични награди за най-голямо еко “гаро”. И четирите клади бяха отличени с по 100 лева, тъй като бе спазен регламенът за големина, за височина и за използване на природни материали (хвойна).

Кметът на община Белица Радослав Ревански поздрави всички християни и младите мъже на Белица за празника “Сирни Загоезни” и за масовото им включване в построяването на “гаротата” и спазване на регламента за еко “гаро”. “И тъй, като, на този свят няма безгрешни хора – ако волно или неволно съм съгрешил, моля да ми бъде простено!”, каза още Ревански.

RELATED ARTICLES

Most Popular