Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилОколо 100 сорта череши ще представи в Кюстендил Институтът по земеделие

Около 100 сорта череши ще представи в Кюстендил Институтът по земеделие

Около 100 сорта череши ще представи на традиционното си изложение по време на “Празника на черешата” в Кюстендил местният институт по земеделие, каза за БТА заместник-директорът му д-р Димитър Сотиров. През тази година различните сортове ще бъдат представени по нов начин – на видеостена по време на празника, за да могат да бъдат видяни от всички. Представени ще бъдат сортове, разработени през последните години. “Разработването на нов сорт отнема около 18-20 години”, разказа Сотиров.
Според него в бъдещата си работа, институт ще работи по създаването на сортове, които са по-дребни и по-твърди, за да са подходящи за преработка и машинно бране. По думите му над 60 процента от черешовата реколта у нас отива за преработка, а останалите са за прясна консумация.
От днес пунктовете в региона спряха изкупуването на черешовата реколта, заради запълнения си капацитет, основно с продукция от Турция и Гърция, която узрява по-рано. Производители недоволстват, че няма къде да пласират набраната вече в предишните дни продукция.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular