Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБобов долОкончателно! ТЕЦ "Бобов дол" спечели дело по жалба за замърсяване

Окончателно! ТЕЦ “Бобов дол” спечели дело по жалба за замърсяване

ТЕЦ “Бобов дол” спечели окончателно делото, заведено от екосдружението “За Земята – Достъп до правосъдие” за замърсяване на района на Големо село край централата заради горене на отпадъци.

Това стана, след като Върховният административен съд остави в сила решение на Административния съд в Кюстендил по делото, образувано през 2019 г. по жалба на екосдружението, предаде БНР.

Към жалбите на екосдружението се присъедини и общината в Бобов дол. Бяха събрани и стотици подписи от недоволни жители в близките села, че при изгарянето на отпадъци в съотношението с основното гориво – въглища, се получава задимяване, непоносима миризма, запращаемост.

По разпореждане на прокуратурата бяха извършени няколко проверки. Бяха установени и тонове отпадъци, разположени на площадката на ТЕЦ-а, подготвени за изгаряне.

Върховните магистрати приемат, че не се касае за извършване на съществена промяна в производствената дейност на ТЕЦ “Бобов дол”, която да е в нарушение на европейските директиви.

Върховните магистрати приемат също, че не са налице отклонения от процедурата, регламентирана в Закона за опазване на околната среда, и на наредбата за условията и реда за издаване на комплексни разрешителни.

Малко след образуваното съдебно дело, от ръководството на ТЕЦ “Бобов дол” обявиха официално, че се отказват от използването на отпадъци за гориво, а разположеният на площадка отпадък е закаран и унищожен в лицензирано депо от наета за целта фирма.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular