Monday, May 20, 2024
HomeСпортОтборът на Беласица надигра Бдин като гост, но претърпя загуба

Отборът на Беласица надигра Бдин като гост, но претърпя загуба

Бдин – Беласица – 1:0

Бдин (Видин) победи с 1:0 Беласица (Петрич) в среща от 4-ия кръг на Втора футболна лига. Единственото попадение отбеляза Винисиус Белоти в 64-ата минута. Този път гостите създадоха по-чистите голови положения, но шансът бе на страната на бдинци, които записаха първата си победа след завръщането си в професионалния футбол.

Въпреки високите температури мачът започна динамично, топката почти не се задържаше в средата на терена, а головите положения следваха едно след друго. Още в 9-ата минута централният нападател на Беласица Мариян Вангелов при атака на петричкия тим разтресе страничната греда на Бдин зад стража Иван Василев с мощен удар. Минута по-късно при поредна атака  при центриране от фланга главният съдия Петър Кузев отмени гол на гостите заради нарушение срещу вратаря. В 14-та минута  стражът наБдин Иван Василев излезе неразчетено извън наказателното поле, Мариян Вангелов успя да играе преди него с топката, но ударът му с глава премина покрай страничната греда. В 19-ата минута Белоти се размина с топката след хубаво центриране отдясно. В 21-ва минута последва силен удар на КуфреЕта в очертанията на вратата, но стражът на домакините бе на мястото си. Футболистите на Бдин отговориха с отнета топка от Винисиус на аутлинията и центриране към Тома Ушагелов, който от точката за изпълнение на дузпа би над вратата на гостите. В 23-ата минута Таонса Аксел не успя  да преодолее вратаря на Бдин Иван Василев. Цветомир Тодоров центрира от фланга в наказателното поле на гостите, но насочената  топка от  Валдемар Лашков в 27-ата минута бе уловена от  вратаря на гостите Кирил Георгиев. В 36-ата минута опасна контраатака на Беласица завърши отново с удар на Аспарух Смилков, но топката профуча покрай страничната греда. Шест минути преди края на първата част Аксел би с глава от три метра пред голлинията, но ударът му мина над вратата на домакините. Футболистите на двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

През втората част на срещата бяха извършени смени в съставите на двата отбора от страна на двамата старши треньори Петър Колев на Беласица и Венци Иванов на Бдин. Наставникът на домакините  направи две промени в състава си на още на полувремето. На мястото на Мартин Николов и Стойчо Стойков в игра влязоха Георги Иванов и Даниел Стоянов. Малко по-късно на терена се появиха опитните Александър Соколов и Кристиян Йошов, а в края на мача и бързоногият нападател Радослав Захариев. Смените освежиха играта на Бдин и това даде резултат. В 64-ата минута Николай Цветков навърза няколко футболисти на Беласица и изведе на чиста позиция Винисиус Белоти, който хладнокръвно отбеляза гол за 1:0. Гостите опитаха да обърнат в своя полза резултата, но удари на Мариян Вангелов, Таонса Аксел и КуфреЕта бяха отразени от вратаря на Бдин Иван Василев. В последните минути домакините бавеха играта, което допълнително изнерви футболистите и щабът на петричани. Въпреки че нямаше излишни грубости, главният рефер показа общо 9 жълти картона – пет за Бдин и четири за Беласица.

Така след по-добра игра на отбора на Беласица през целия мач отново заради неточен мерник на петричките футболисти се стигна до загуба, която не заслужаваха.

 

Мнения след мача дадоха:

Снимки – ФК Бдин

 

Старши-треньорът на Бдин Венцеслав Иванов:”Да, като победиш, е по-различно. Вече не се вторачваш в изпуснатите положения. В интерес на истината, отборът на гостите имаше положения, както и ние имахме често ситуации. Играем отворени мачове, стават приятни за окото. Само мога да поздравя футболистите, защото тази победа ни беше много необходима, за да вдъхне още повече увереност. Все пак сме млад отбор, въпреки че имаме доста опитни състезатели – тепърва го правим този отбор. Наясно сме, че има още доста какво да чистим, но беше важно да победим днес. Смените, които направихме, повлияха ползотворно на мача. Имахме доста проблеми с контузени състезатели преди срещата. Искам да благодаря на футболистите за отдадеността им. И Дичев, и Николай Цветков играят с контузии. Демона издържа цял мач с контузия. Шапка им свалям. Бяхме опрени до стената преди този мач, но затова победата сега е по-сладка. Чисто игрово сме близо до максимума. Този мач определено бе по-специален за мен. Доста време съм прекарал там. Доста ми е близко до сърцето. Половината ми футболен път там е минал. Миналата година бях и като треньор. Имам принос в този отбор, който, както виждате, е боеспособен, но сега съм отдаден на идеята Бдин (Видин) да печели колкото може повече точки. Знам, че е трудно, но не се плашим от предизвикателства, надявам се да продължим да трупаме точки. От самото начало знаех, че всеки мач за нас ще е труден. Новак сме в групата, другите мислят, че не сме на това ниво като тях, но аз виждам, че хората от ръководството полагат грижи и имат ангажимент към отбора, за което искам да им благодаря. Да, реално погледнато, като играем с отбори, които са с бюджети доста над нашия, идеята е да се противопоставим колкото ни позволяват силите, да не излизаме като обречени. Абсолютно безпристрастно мога да кажа, че до този момент нито един отбор не ни е надиграл.”

 

Наставникът на гостите от Петрич Петър Колев бе недоволен от съдийството в мача:

“Загубихме, защото през първото полувреме не успяхме да реализираме около шест чисти ситуации пред вратата на противника. Уникален малшанс и пропуски. През второто полувреме мачът се “развали”. За това си имаше обективни и субективни причини. Ще потърся първо тези в нас. Изключително къса резервна скамейка, липса на вариативност. Имахме принудителна смяна. Там трябваше да влезе млад играч на тази позиция преди края на полувремето. Там настъпи малко объркване в играта ни. След това отново създадохме няколко ситуации, удари към вратата на противника, но вече не ни позволиха и да играем. Уникално, брутално, гадно съдийство на цялата бригада. Два спестени нарисувани жълти картона за умишлени хващания в средата, в края на контраатака и то на един и същ човек, подминават се. Да не говоря за другите отсъждания. Видяхте, че се даде 5-минутно продължение, в което не се игра футбол изобщо. Да не говоря, че и преди това не се игра – имаше само лежане, влизане на доктор и т.н. Но това е в българската реалност – толерират се такива прояви, такива мачове, но с това няма как да вдигнем нивото на българския футбол.”

Главен съдия на този мач бе Петър Кузев от Габрово, асистент съдии Венцислав Банчев от Ловеч и Николай Михайлов от Монтана. Четвърти съдия Станимир Тодоров от Габрово, съдийски наблюдател Пламен Мехлемов от София. Делегат на БФС Милен Бельов от Враца.

 

Беласица (Петрич): Кирил Георгиев, Атанас Карачоров(8. Живко Димитров, 67 мин.), Мартин Русков, Валентин Костов, Аспарух Шамкалов (85-Виктор Ергин),  Таонса Аксел, КуфреЕта,  Владимир Гогов (67-Аспарух Смилков), Запро Динев, Димитър Иванов (38-Мартин Тодорски), Мариян Вангелов

 

 

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular