Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаОткриват ковид зони в Кюстендил и Дупница

Откриват ковид зони в Кюстендил и Дупница

Благодарение на тях болните с коронавирус ще могат да се лекуват безплатно у дома

Хората с доказан COVID-19 от Кюстендилска област ще могат да получат безплатно лечение. Това ще стане факт, след като съвсем скоро ще бъдат разкрити ковид зони както в Кюстендил, така и в Дупница.
Специализираната зона в областния град ще бъде обособена в МБАЛ „Д-р Никола Василев“, а тази в Дупница ще бъде открита в частната болница МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“ ООД.
Решение на Министерството на здравеопазването гласи, че болните с коронавирус с леки или средно тежки симптоми може да се лекуват безплатно у дома. Това обаче може да се случи само след като заразените преминат през прегледи в Covid зони, където са концентрирани на едно място диагностика, лабораторни изследвания и предписване на лекарства.
Безплатното лечение с осигурени държавни средства, което включва един терапевтичен курс, влезе в сила от вчера.
„Този проблем вече е разрешен. Съвсем скоро ще бъдат разкрити ковид зони в Кюстендил и Дупница. Трябва да е ясно, че това не е триажен кабинет. Това са зони, през които ще са минали доказани болни и след това те ще се лекуват и наблюдават, докато са вкъщи. Те ще получават безплатна рецепта, която включва антибиотици, антитусив и антикоагулант, който е против съсирването на кръвта. Става дума за доказан болен, който го има в регистъра на Министерството на здравеопазването, където се регистрират позитивните тестове. На специалиста в ковид зоната ще му се заплащат два прегледа по 25 лева (общо 50 лева) в рамките на 10 дни, правото да изпише рецепта и даде болничен на пациента, минал от там. Важно е тези неща да се знаят и пациентите да са наясно“, коментира пред „Вяра“ директорът на РЗОК-Кюстендил д-р Сашо Котев.
Той изрази и своето разочарование от малкия процент ваксинирани българи.
„Според мен хората са доста объркани в пандемията поради факта, че не отиват да се ваксинират. Не сме дали никаква индикация, че сме по-умни от германци, италианци, испанци, американци и много други народи, които се ваксинираха на 85%. Ние сме едни камикадзета и все чакаме да видим какво ще стане. Но ако не се ваксинира голяма част от населението, всичко останало се обезсмисля. Ето например в Сингапур при 85% ваксинирано население няма никакви мерки, единствено се следи броят на болните в болниците. Не се ли ваксинираме и ние така, няма да има нито бизнес, нито развитие на държавата. Дават се милиони левове поради факта, че хората не желаят да се ваксинират. Но само там е истината. Това, че ще бъде измислено лекарство, е глупост. Още по-голяма е и тази, че чрез ваксинирането хората биват чипирани. Понякога ме хваща срам, като слушам наши сънародници да говорят подобни неща“, завърши д-р Котев.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular