Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесОткриха обновеното Вътрешно отделение на общинската болница в Дупница

Откриха обновеното Вътрешно отделение на общинската болница в Дупница

Кметът Дангов отказа да среже лентата: Заслугата е на Мария Жайгарова

 

Официално бе открито Отделението по вътрешни болести на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Дупница, където в последните няколко месеца бе извършен основен ремонт. Церемонията започна с водосвет, отслужен от отец Петър Очков. Свещеникът посочи изключително важната роля на медиците, като прочете интересен откъс от Библията. „Бог е лекарят на лекарите“, каза отецът. Лентата, приготвена за срязване като знак за ново начало, остана цяла, тъй като кметът Първан Дангов отказа да я среже. С уточнението, че приносът е на вече бившата прокуристка на лечебното заведение Мария Жайгарова и нейния екип.

„Аз нямам никаква заслуга нито в лично качество, нито като кмет за това, което вие сте направили. Заслугата е изцяло на прокуриста госпожа Жайгарова, на доктор Бонев, на целия екип от болницата. Бях поканен и присъствам само като човек, който представлява общината, нищо повече, и от уважение към вас, лекарите, съм тук днес.  Така че, аз лентичка няма да режа“, обясни Първан Дангов. Градоначалникът изказа благодарности на Мария Жайгарова и поздрави ръководството на болницата и работещите в отделението за направеното.

„Животът започва с лекаря и свършва със свещеника. Всички сме земни на тоя свят. Животът е една врата – влизаш през нея сутрин, разхождаш се до обяд и вечерта излизаш през другата врата. Нека всеки да го знае. Със себе си, когато си тръгваш от този свят, не носиш нищо. Нито пари, нито коли, нито жени, които си обичал. Отиваш си с празни ръце, както си дошъл. Едно дете се ражда без зъби и старият човек също си отива без зъби. Кръговратът на живота е такъв“, допълни Дангов.

 

„Часът на истината дойде. Чудесният ремонт на Вътрешно отделение е вече факт. Това се осъществи най-вече от госпожа Жайгарова – чрез Оперативна програма „Региони в растеж“, със съфинансиране от Европейския съюз, от Европейския фонд за региони в развитие и Министерството на здравеопазването. Аз много добре помня какво беше състоянието преди 24 г., когато се озовахме тук. Тук беше ужасно – разкъсани балатуми, люлеещи се черчевета. С финансови средства от болницата успяхме да направим поне ремонта и беше поносимо. В крайна сметка, прекрасно е да работиш в комфортни условия, но естествено персоналът е на първо място, а  в центъра е самият пациент. Искам да благодаря на всички пациенти, които са ни гласували доверие досега, и бъдещи, които ще ни гласуват, тъй като никой не е застрахован. Има болни хора, нека да заповядат в тези прекрасни условия. Има централна кислородна инсталация, виждате външния вид, целият комфорт е за болните, и за персонала, разбира се. Интензивният сектор е по европейски стандарти- до всяко легло има монитори за отчитане на жизнените показатели, включително и кръвната група, активно наблюдение на болния. Да сме живи и здрави, да работим. И който желае да стане част от медицинския персонал, моля да заповяда. Искам да благодаря на госпожа Жайгарова. Тя беше активният човек, благодарение на който този европейски ремонт е факт“, каза завеждащият отделението д-р Елена Гюзелева.

 

Отделението, както и Интензивният сектор, намиращи се в сградата на бившата Транспортна болница, са напълно обновени. Те са модернизирани така, че да отговарят на стандартите за добри медицински практики и съвременен начин на лечение на пациентите.

На церемонията присъстваха работещите в отделението, д-р Райна Сапаревска от Регионалната здравна инспекция, зам. – кметът Бойко Христов, общинският съветник Станислав Павлов.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular