Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаОткриха стотици мъртви риби в дупнишката река Джерман

Откриха стотици мъртви риби в дупнишката река Джерман

Сигнал за умряла риба в река Джерман в района на Наковия мост на Дупница вдигна на крак в сряда контролни органи.

В социалните мрежи се появиха клипове, на които се виждат стотици мъртви риби в най-голямата река, пресичаща града.

След подаден сигнал на място пристигнаха екипи на ИА “Рибарство и аквакултури”, Басейнова дирекция, РИОСВ, както и от отдел “Екология”  на община Дупница. Взети са проби от водата и от рибата, за да се установи причината за смъртта.

„Още рано сутринта видяхме пяна във водата, имаше и особен мирис. По-късно забелязахме и умрелите риби, бяха поне 100 на брой. Сега са останали малките рибки, които са между камъните. Течението отнесе по-големите, бяха обърнали корем и сега се носят към Струма. Това е престъпление! Много хора незаконно изхвърлят всякакви неща във водата. Това може да е довело до замърсяването, а оттам и измирането на рибата“, разказаха риболовци от района на Развесена върба, натъкнали се на притеснителната гледка.

Снимки: ТВ Запад Фейсбук

Гл. инспектор Димитър Димитров от Агенцията по рибарство и аквакултури, който отговаря за район Дупница и Кюстендилска област обясни пред Запад ТВ, че сигналът е подаден към тях още в 8,00 сутринта и веднага е сформиран екип, заедно с РИОСВ София, за да дойдат на място и да предприемат необходимите действия.

Първоначално е направен обход на река Отовица в района над с. Самораново до вливането й в река Джерман в Горна махала в Дупница. Установено е било, че по р. Отовица няма мъртва риба. Няколко часа по-късно Димитров уточни, че обход е направен и по протежението на р. Джерман, като малки мъртви рибки са установени и в р. Джерман след Крайници. Взети са проби.

В района на Наковия мост силата на водата намалява и мъртвата риба се събира там, обясни гл. инспектор Димитров. Пое ангажимент да информира за резултатите. Те обаче ще се готови след повече от седмица.

RELATED ARTICLES

Most Popular