Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаОтложиха делото за екстрадиция на Методи Захаринов в Гърция

Отложиха делото за екстрадиция на Методи Захаринов в Гърция

Окръжният съд в Кюстендил отложи заседанието по делото за екстрадиция на Методи Захаринов в Гърция. Спрямо Захаринов, който беше кандидат за кмет на Община Дупница, има издадена Европейска заповед за арест от съседната ни държава. Там той е осъден на 6 години затвор за притежание на 9 фалшиви банкноти с номинал 50 евро. Съдебното решение е влязло в сила през 2014 г.

Съдът насрочи ново заседание на 28 ноември, поради постъпила молба от защитника на Захаринов, който е бил ангажиран с друго дело в столицата.

Методи Захаринов беше независим кандидат за кмет на Дупница на местните избори тази година и остана на трето място в надпреварата. Той беше задържан в разгара на предизборната кампания, след разрешение от страна на Централната избирателна комисия и по искане на Прокуратурата.

Тогава Окръжният съд в Кюстендил постанови постоянна мярка за задържане под стража, но по-късно Апелативният съд в София го освободи срещу парична гаранция от 2 500 лева.

В сряда Захаринов се яви лично пред съдаи разказа, че не е знаел за осъждането си в Гърция. Разбрал е по време на предизборна среща миналия месец. След като бил задържан, дупничанинът бил изправен пред съда в Гърция без защитник, който да владее български език.

В родния му град на различни места се събира подписка в негова защита, очаква се и в четвъртък на първото заседание на ОбС да бъде прочетена декларация. Той ще направи опит да поиска от гръцките власти ново разглеждане на делото, за да докаже невинността си.

Методи Захаринов е служил във Военно-въздушните сили, а през последните години е инспектор в пожарната в Дупница.

RELATED ARTICLES

Most Popular