Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаОтхвърлиха иска на Мюсюлманското изповедание за Джамията в Дупница

Отхвърлиха иска на Мюсюлманското изповедание за Джамията в Дупница

 

Не съм се съмнявал нито за миг, заяви кметът Чимев

Окръжен съд-Кюстендил, отхвърли иска на Мюсюлманското изповедание против община Дупница за собствеността на бившата джамия в града. Правното основание на иска е чл.108 от Закона за собствеността. Претенцията бе, че при реституция, извършена по Закона за вероизповеданията, като правоприемник на Софийската мюсюлманска вероизповедна община, респ. Мюсюлманското джамийско настоятелство -София, е собственик на поземления имот на пл. „Свобода“, състоящ се от 944 кв.м, и на построената в него джамийска сграда (сега галерия „Джамията”).

„Съдът счете, че е недоказано твърдението на ищеца, че Софийска мюсюлманска вероизповедна община, респ. Мюсюлманското джамийско настоятелство гр. София, са притежавали правото на собственост върху имота, поради което и е могъл да придобие правото на собственост върху него по силата на правоприемство. Съдът е приел, че по делото липсват и доказателства за одържавяване, отчуждаване, конфискуване или незаконно отнемане на процесния поземлен имот, което изключва при хипотезата на пар.5 от ПЗР на ЗВ същият да се счете по силата на закона за реституиран в полза на ищеца”, съобщават от съда.

Решението на Окръжен съд – Кюстендил подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.

„Не съм се съмнявал нито за миг в изхода от делото. С оглед на предоставените от нас документи и доказателства, съдът доказа своята независимост и професионализъм при вземането на решение. Съдът е мъдър и решенията му не подлежат на допълнителен коментар. Джамията е паметник на културата в Дупница, остава такъв и ще бъде и в бъдеше такъв“. Така кметът на Дупница инж. Методи Чимев коментира решението на магистратите.

Припомняме, че през 2014 г. дупничани, начело с общинската управа, категорично застанаха срещу претенциите на Главното мюфтийство да придобие права върху Джамията. Един от протестите бе с жива верига около сградата, която бе обвита с българското знаме.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular