Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаОУ „Евлоги Георгиев“ обмени иновативни практики с училище от община Златоград

ОУ „Евлоги Георгиев“ обмени иновативни практики с училище от община Златоград

През учебната 2023/2024 г. ОУ „Евлоги Георгиев“, град Дупница, участва в дейности по Национална програма „Иновации в действие“, Модул – 1,2 „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“. Иновативното училище – партньор бе СУ „Свети княз Борис I“, с. Старцево, община Златоград.

Двете неиновативни училища, включени в мобилността и популяризирането на иновациите бяха ОУ „Христо Ботев“, с. Крайници и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Момчиловци, община Смолян. В рамките на програмата бяха предвидени посещения на ученици и учители в двете иновативни училища, където да се представят добрите иновативни практики в реална учебна среда, да се дискутират възможностите за обмен и въвеждане на чуждия опит.

В периода от 18 -20 април 2024 г. домакин беше дупнишкото училище. Гостите останаха очаровани от благотворителния концерт, проведен на 18 април 2024 г. в спортна зала „Дупница“ и дълго аплодираха песните и танците на талантливите ученици. На следващия ден гостите присъстваха в четири иновативни урока: по технологии и предприемачество “Красива пролет в класната стая”, в I б клас със старши учител Камелия Малинова; бинарен урок „Природата в българската литература и фолклорните празници“, в V клас със старши учител Маргарита Димитрова и Райна Александрова, зам.-директор; бинарен урок – работилничка „В хармония с природата”, в III а клас със старши учител Таня Орманкова и Румен Георгиев; „Театър на английски език – Save the Earth“, в III б клас със старши учител Десислава Анчова.

Така училището – домакин представи елементите на своята иновация “Променяй себе си – спаси света”, с период на изпълнение 2023-2027 г. Учениците ще получат знания за видовете битови отпадъци, въздействието им върху околната среда и възможностите за намаляването им, опознаване на природата и нейното опазване; информираност на учители, ученици и родители за практики в управлението на рециклируемите отпадъци; създаване на база данни, събиране и анализиране на информация за количествата отпадъци, „произвеждани“ от училището и отделни домакинства; прилагане на изследователски подходи в обучителния процес; формиране на критично мислене; превръщане на учебния процес в творчески; повишаване качеството на усвояване на английски език; използване на разнообразни електронни ресурси; развитие на емоционалната интелигентност чрез екологичните знания; изграждане на партньорство между учители, ученици и родители. Иновацията обхваща всички класове и ученици в рамките на посочения период.

Гостите разгледаха училището и бяха впечатлени от добрата материална база, от организацията на учебния процес и високия професионализъм на учителите в наблюдаваните уроци. Третият ден от посещението бе отделен за дискусия на тема „От преподаване на знания към овладяване на ключови компетентности“. Въпреки натоварената програма гостите от Родопите успяха да разгледат красивия дупнишки край.

На следващата седмица, в периода 25 – 27 април 2024 г. , СУ „Свети княз Борис I“ посрещна в село Старцево партньорите по националната програма. Ученици и учители от Дупница и Крайници се запознаха с иновативната дейност в училището, наблюдаваха практики и уроци. Играха родопски хора в междучасието, възхитиха се от езиковите умения на учениците, артистичните им качества в драматизация на приказка на английски език. Ученици от VI клас показаха създаването на дигитални продукти на различни езици в резултат на екипна дейност.

Най-емоционален бе часът по аудио-визуална креативност (нов предмет, изучаван като ФУЧ), в който учениците създават песен в родопски стил, пишат текста и музиката, след което заснемат видеоклип. С много хумор и настроение, те разказаха пътя на вдъхновение и трудностите, през които са преминали. Крайният продукт е авторската песен „Юнак през пътен вървяше“ – пример за съчетание на родопската душевност и светогледа на съвременното поколение.

Незабравимо впечатление у гостите оставиха красотата на родопската природа, вкусната местна храна и етническата толерантност, така характерни за този прекрасен край на родината ни. С пожелания за нови срещи и контакти, домакини и гости се разделиха, всеки обогатен от нови идеи, запознанства и незабравими природни картини.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular