Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаДават под наем столовите на пет училища в Дупнишко

Дават под наем столовите на пет училища в Дупнишко

Към процедурата се пристъпва след проверка на Българска агенция по безопасност на храните

Столовите в пет училища в община Дупница ще бъдат дадени под наем, с изричното условие да се ползват само по предназначение. Това ще решава насесия Общинският съвет в Дупница. Местният парламент ще разгледа предложения за отдаване под наем чрез публично оповестени конкурсина части от общински недвижими имоти, намиращи се в сградите на училищата„Христаки Павлович“, „Евлоги Георгиев” и „Неофит Рилски“ в града и на учебните заведения в селата Яхиново и Самораново. Общинските съветници ще определят и начална наемна цена за помещенията за столово хранене.

„В момента за столовите в тези училища няма сключен договор за наем. Предвид правомощието по чл.14, ал.7 от Закона за общинската собственост, считам за необходимо Общински съвет – Дупница, да даде своето съгласие за приемане на решение за отдаване под наем на част от недвижими имоти – публична общинска собственост, на помещения за столово хранене“, посочва се в докладна записка на кмета Методи Чимев до местния парламент.

В ОУ „Христаки Павлович“ помещенията са две, с обща застроена площ 37.20 кв.м. Предложената начална наемна цена е 37.20 лв. месечно.В ОУ„Евлоги Георгиев“ помещенията са 7, с площ 106.47 кв.м. и месечна начална наемна цена 106.47 лв. В ОУ „Неофит Рилски“ са 6 помещения, чиято обща застроена площ е 271.67 кв.м, а началната наемна цена е  271.67  лв. месечно. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Яхиново помещенията са две,  с обща площ 66 кв.м и начална наемна цена 66 лв. месечно.В ОУ „Христо Ботев“ – Самораново, помещенията също са две, с площ 76 кв.м. / и начална наемна цена 76 лв. Върху цените се дължи 20% ДДС.

От Общинския съвет се иска съгласие за отдаване под наем за 10 години чрез провеждане на публично оповестени конкурси.

Към процедурата се пристъпва след проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). От агенцията имат изискване да се извърши регистрация на обектите за ученическо столово хранене от ползвателя – собственик или наемател, да има отговорник, който контролира процеса. За столовите в тези училища няма сключен договор за наем. Освен това е заявено желание от обществените съвети в училищата за смяна на досегашния доставчик на храната. Училищата и училищните обществени съвети определят доставчика на храната и отговорността впоследствие е тяхна, а Общинският съвет се разпорежда със собствеността. Има разминаване – регистриран е един ползвател, а в действителност е друг, обясни председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. „Това е първата стъпка към регистрацията на тези обекти на името на ползвателя и към отдаването им под наем. Например в ОУ „Евлоги Георгиев” досега доставчикът е била частна фирма, сега предпочитат „Ученическо хранене”. В другите училища е обратното – предпочетена е частна фирма”, каза Костадинов.Стана ясно, че желаещите да осигуряват храната в общинските училища само двама доставчици. Това са общинското дружество „Ученическо хранене” и фирмата на Весела Лефтерова.

Общинският съвет ще вземе решение по докладните записки на сесията си на 28 октомври.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular