Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаОще бежанци прииждат в Дупница, местни хора предоставят домовете си

Още бежанци прииждат в Дупница, местни хора предоставят домовете си

Увеличава се броят на бежанците, които идват в Дупница, търсейки убежище от войната в Украйна. Две семейства вече са настанени при добри битови условия, като се очаква да пристигнат още бедстващи.
„Настанихме две семейства при добри условия. Приемаме още едно семейство е детенце на годинка и половина, както и още 3 жени с 4 деца. Може би в понеделник вечерта ще пристигнат още жени с деца. Това са сигурните, за които до момента мога да потвърдя. Има още доста запитвания. Всичко е подсигурено, има къде да живеят, условията са добри“, каза пред „Вяра“ Асен Кирилов, който е един от главните организатори на инициативата в подкрепа на бягащите от войната украинци. В социалната мрежа фейсбук дупничани координират действията си в група, наречена „Дупница в помощ на бежанците“. Там всеки желаещ може да открие по-подробна информация за това как да помогне.
Първоначално търсещите убежище ще бъдат настанявани в сградата на бившето предприятие „Пътни строежи“, след което ще бъдат пренасочвани към домовете, предоставени от дупничани.
„При пристигането им по-голямата част от хората ще бъдат приемани във въпросната сграда. Там престоят им ще бъде 24 или 48 часа, докато се подготвят самите жилища. Някои от домовете имат нужда от отопляване, както и от още обзавеждане.
Едно от семействата отива в къща, която е приготвена за обитаване. Дотук всичките жилища са давани безвъзмездно от жителите на Дупница. Някои от тях поемат и битовите сметки. Там, където нашите съграждани нямат възможност да се справят с разходите, ще ги заплатят хора от чужбина. В понеделник вече очакваме да има и банкова сметка, на която всеки ще може да преведе средства. Ще бъде обособено и място за приемане на помощи. Предстои ми среща с представители на общинската администрация. Оттам също имат голямо желание да помогнат и в понеделник ще имаме повече яснота и по този въпрос“

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular