Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевградКошмарно задръстване от Градево до кръговото на Благоевград! Шофьори пълзят с часове...

Кошмарно задръстване от Градево до кръговото на Благоевград! Шофьори пълзят с часове на връщане от Банско

Шофьори попаднаха в страшно задръстване от 10-15 километра в района на прохода “Предел” през следобедните часове на неделния ден. Поради обилния снеговалеж по-рано там бе ограничено преминаването на тежкотоварни камиони над 12 тона. За леки автомобили той е проходим при зимни условия. Шофьори споделиха, че настилката е чиста и мокра, но колоната от МПС-а се извива от село Градево до кръговото на Благоевград. “Движението се осъществяна изключително бавно. От Разлог до Благоевград колоната е плътна. Пътят е чист, но трафика е голям, от Банско до София пътувахме около 3 часа. Тръгнахме в 11:30 часа и стигнахме в София в 14:30”, споделиха пътуващи в района. Причината е големият брой туристи, които се прибират след почивните дни.
От АПИ за пореден път съветват шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия. Сред областите с обилен снеговалеж в неделния ден бяха Перник, Кюстендил, Благоевград. 305 снегопочистващи машини са обработвали пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Акцентирано е въпру обработката на настилките по усойните места, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване при понижение на температурите. При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини.
Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да карат със скорост, съобразена със зимните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.
Поради обилен снеговалеж и за почистване е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите “Превала”, “Рожен”, “Печинско” и “Предел”, както и по път III-198 Гоце Делчев – Катунци през “Попови ливади” и път I-6 ГКПП Гюешево – Кюстендил.
Пътищата в област Кюстендил се почистват, най-много сняг има по високите части – по пътя за Гюешево и към Осоговската планина, каза дежурният в Областното пътно управление. Сигнали за закъсали автомобили е имало в района на Конявската планина, по пътя за София, но обстановката се е нормализирала. От Областното пътно управление казаха още, че по пътищата в областта работят над 25 снегопочистващи машини, от които 18 – в града.

RELATED ARTICLES

Most Popular