Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаПаметник на Димитър Икономов ще изградят в Дупница

Паметник на Димитър Икономов ще изградят в Дупница

Монументът „Спасителят на българските евреи” ще бъде в Градската градина

В Дупница да бъде изграден паметник на Димитър Икономов в знак на признателност за активното му участие в спасението на българските евреи, предлага председателят на Районната организация на евреите „Шалом” в Дупница Леонид Хаздай, който е заместник – председател на организацията на национално ниво и общински съветник в града. Леонид Хаздай е внесъл в общината заявление с искане паметникът монументът да бъде поставен в Градската градина. В тази връзка е внесена докладна записка до Общинския съвет, от който се иска разрешение за поставяне на паметник.

Леонид Хаздай

„Димитър Икономов, роден на 20 август 1888 г., е виден дупничанин, адвокат, председател на читалище „Напредък“ (днес „Зора“), общественик и политик. Като депутат в 25 ОНС той подкрепял управляващите, но въпреки това, когато започнали гоненията на българските евреи, се застъпва за тях, затова, а и заради помощта, която е оказвал на своите съграждани с еврейски произход в годините на Втората световна война, е наричан “еврейски” депутат.

Малко хора знаят, че дупничанинът Димитър Икономов дава началото на борбата за спасяването на българските евреи. Както е известно, заповедта за депортацията на евреите от старите предели на Царство България е била скрита от обществото и всеки разбирал за нея по отделни канали. Димитър Икономов бил първият депутат, който научава за готвената депортация и уведомява незабавно за това Димитър Пешев, заместник-председател на 25 ОНС. Икономов и Пешев не били в особено добри взаимоотношения заради различията в политическите си възгледи, но въпреки това, в името на една кауза, а именно предотвратяването на депортацията на българските евреи, те загърбили своите различия и обединили усилията си”, се казва в докладната. Там е посочено още, че Димитър Икономов е сред 43-мата депутати, начело с подпредседателя на НС Димитър Пешев, които на 17 март 1943г. се подписват под петицията до министър-председателя Богдан Филов и в нея се обявяват в защита на българските евреи. „Депутатите правят действията по депортацията публично известни, показват фактическата им нелегитимност и с това провалят антисемитските действия на прохитлеристкото правителство. Правителството спира депортирането. Под груб натиск от страна на Богдан Филов Димитър Икономов оттегля подписа си, но той и съпругата му помагат на много евреи от Дупница, които са били подготвени за депортиране. По данни на полицейски доклади на 23 март 1943 г. легионери са изрисували с боя няколко еврейски звезди с надпис „За заслуга“ върху оградата и стените на къщата на дупничанина Димитър Икономов, като реакция на застъпничеството му и помощта, която той оказва на евреите”, посочено е по-нататък в мотивите на докладната.

Предложението е паметникът „Спасител на българските евреи” да бъде ситуиран до една от главните алеи в централната част на Градската градина, като местоположението му е в съосие с историческия дом на Димитър Икономов на ул.“Плиска“.

Общинският съвет ще вземе решение по предложението на следващото си заседание, насрочено за 27 май, петък.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular