Monday, May 20, 2024
HomeНовиниБългарияПатова ситуация с подкрепата за кабинет с третия мандат

Патова ситуация с подкрепата за кабинет с третия мандат

Патова ситуация с парламентарната подкрепа за състав на бъдещ кабинет. След като вчера от най-голямата парламентарна сила “Има такъв народ” обявиха, че вече са в опозиция на всички останали, включително и на “партиите на протеста”, днес от “Демократична България” заявиха, че без ИТН няма как да има правителство. Мая Манолова от “Изправи се БГ! Ние идваме!” обяви, че другата седмица ще инициират разговори с другите партии без ДПС и ГЕРБ за намиране на решение.

Позицията на Слави Трифонов, че партията му минава в опозиция, беше потвърдена днес и от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Тошко Йорданов: Не получихме подкрепа – отиваме в опозиция

Всъщност в опозиция ни поставиха останалите партии, защото те гласуваха против нас, те ни поставиха в опозиция, ние какво да направим? Те гласуваха срещу нас. Правим това, което сме казали – представихме кабинет, не получихме подкрепа, изтеглихме кабинета. Ние сме в опозиция, тъй като всички партии, всички казаха, че няма да го подкрепят, кое е неясно?, каза Тошко Йорданов – председател на ПГ на “Има такъв народ”.

Христо Иванов: Неразумно е да има нови избори

Ако ИТН запазят тази позиция, това означава, че отиваме на избори. Каненето на разговори зависи от това на кого ще бъде връчен третият мандат, така че на този етап никакви такива анонси не можем да направим, ако имаме надежда здравият разум да надделее, защото да тласкаме страна към избори, ми се вижда неразумно, каза Христо Иванов – председател на ПГ на “Демократична България”.

Мая Манолова: Очакваме президентът да не бърза с връчването на втория мандат

8 от председателите на комисии са на ИТН, ГЕРБ има комисията по медии и правата на човека. ДПС има двете ключови позиции по бюджет и икономическа и регионална. Всеки български гражданин може да прецени кой е в опозиция… Най-доброто решение щеше да бъде кабинет с първия мандат, не се случи заради високомерието и демонстрацията на сила. Сега можем да поправим тази грешка. Нека всеки наистина да пренебрегне егото си, партийния си егоизъм, ината си, каза Мая Манолова – председател на ПГ на “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Мая Манолова допълни още, че се надява президентът да изчака с връчването на втория мандат, докато премине процедурата по актуализацията на бюджета.

Десислава Атанасова: Нужно е редовно правителство, търпението се изчерпва

Всички други, които се обявяваха за наша алтернатива, очевидно не са такава. Не са в състояние да поемат никаква отговорност. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

„Вече имаше две възможности за съставяне на правителство – и през април, и през юли. Търпението на българите ще се изчерпи, те искат стабилност и сигурност. Единствено ГЕРБ е доказала, че може да я осигури“, коментира Атанасова настоящата политическа ситуация в страната, както и все по-намаляващата възможност за излъчване на кабинет от 46-ото Народно събрание. Предстоят не само тежки кризи, които очевидно служебното правителство не може да управлява. Предстои да се изработи и гласува бюджет за следващата година, както и много друго въпроси, които служебното правителство не е добре да прави, защото след това не е ясно кой ще носи отговорност“.

За евентуални нови предсрочни парламентарни избори тя заяви: „ГЕРБ винаги участва на избори с една-единствена цел – повече доверие от повече български граждани. Победа, това е целта ни“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular