Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесПерник отбелязва своя празник днес, за първи път без официални чествания

Перник отбелязва своя празник днес, за първи път без официални чествания

Денят, в който църквата почита Св. Иван Рилски – Перник чества своя празник. Официално 19 октомври е обявен за Ден на града с решение на местния Общински съвет през 1994 година.

91 години по-рано, през 1903 година, управата на „Мини Перник” със съгласието на тогавашното министерство на търговията, утвърждава Свети Иван Рилски за небесен покровител на миньорите.

Много различен ще бъде днешният празник за перничани. Заради въведения частичен локдаун са отменени всички събития съпътстващи празника, в т.ч. и тържествената сесия, на която се избират новите почетни граждани на Перник. Вместо концерти и изложби, тази вечер в 19.30 часа на фейсбук страницата на общината, от ДК ще бъдат излъчени светлинно шоу и празнична заря. На живо ще бъде предавана и празничната света литургия в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“. Ще бъде представен и филм за житието на светеца и развитието на Перник в началото на XX в. През цялата седмица в редица публикации Община Перник ще покаже страници от миналото на града, снимки и истории на и за перничани. Ще бъдат излъчвани и филми за Перник и неговата история. Сред тях са „Цар Самуил в битка за България“, „Перник – една внезапна спирка“ и първият филм за Перник, сниман в далечната 1928 година „Сърцето на България“./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular