Saturday, June 1, 2024
HomeОбществоКултураПерничанин стана най-добрият скулптор в Югозапада

Перничанин стана най-добрият скулптор в Югозапада

Перничанинът Богомил Живков печели наградата за скулптура на тазгодишната Зонална изложба „Струма“. Новината дойде от Художествена галерия-Благоевград.

74-годишният Живков е удивителен майстор на малката форма. Всяка пластика е като сюжет за кратък разказ. Фантазията му на роден ваятел създава от класическите форми истински притчи и зрителят е запленен от способността на твореца да каже толкова много с малкото студен метал, коментираха организаторите.

Богомил Живков е роден през 1946 г. в Перник. През 1971 г. завършва НХА София, специалност Скулптура. Има самостоятелни изложби и заедно със съпругата си – художничката Майя Горова в България, Германия, Малта, Япония, Австрия, Чехия.

Сред най-известните му творби са входният знак на на град Перник, пластичните колони 1300 години България в НДК-София и пластичната колона „Дървото на живота” в столицата.

Перничанинът е и автор на паметниците на Евлоги Агаин в град Радомир, Фердинанд Тодоров в град Перник, Темелко Ненков в град Батановци и Владо Тричков в град Трън.

RELATED ARTICLES

Most Popular