Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилФотографът с награда от Нейшънъл Джеографик: Водопадът Полска Скакавица ми спря дъха

Фотографът с награда от Нейшънъл Джеографик: Водопадът Полска Скакавица ми спря дъха

Дни преди Коледа кюстендилският фотограф Владислав Чанев получи признание за своя труд. Българското издание на списание Нейшънъл Джеографик му даде челно място в конкурса “Любими места на картата на България”. Снимката изобразява водопада Полска Скакавица, който се намира на около 25 км от Кюстендил.

Новината за минути обиколи града. Кметът на Кюстендил Петър Паунов бе сред първите, споделили във Фейсбук  за радостното събитие. Самият Чанев каза за Вяра, че е научил за наградата от Ива Брусарка от общинска администрация-Кюстендил. Именно тя го е насърчила да премери сили в престижния фотоконкурс.

Самия кадър го заснех с дрона, докато снимахме видео за YouTube канала на моя приятел Росен Христов. Спомням си, че тогава цялата панорама изглеждаше райски, спираща дъха, не само заради светлината, но и атмосферата. Исках да хвана всичко в кадър, но за да е по-въздействаща фотографията, реших да се огранича до красотата на Полско-Скакавишкия водопад, сподели Влади Чанев.

Водопадът Полска Скакавица се намира в близост до селата Полска Скакавица и Ръждавица. Височината на водния пад е около 50 метра, с което водопадът се нарежда на трето място в България. Обявен е за природна забележителност в далечната 1968 г. В непосредствена близост се издига православният храм “Свети Димитър”.

Около Полско-Скакавишкия водопад  има над 19 вида риби, около 600 растителни вида, характерни само за района,  десетки защитени растителни видове,  в това число и орхидеи. Това е и единственото място,  където се срещат пет вида лястовици. Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски.

С всички фотографии в конкурса на Нейшънъл Джеографик бе създадена интерактивна карта на най-любимите и впечатляващи кътчета на България. Картата, достъпна на този линк –  https://arcg.is/TOq4G0, позволява на всеки да разгледа виртуално красива България, заснета през обективите на над 250-те участницив в състезанието. Тя отразява красиви природни и туристически забележителности, както и български занаяти от различни краища на страната.

Както Вяра писа, Владислав Чанев е автор и на видео посланието за Рождество Христово на община Кюстендил, което събра хиляди коментари в социалните мрежи. В момента младият фотограф се готви да посрещне коледно-новогодишните празници в домашна атмосфера, в компанията на приятелката си.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular