Saturday, May 18, 2024
HomeРегионГоце ДелчевПисана невеста от Беслен събра всички погледи на "Пирин пее"

Писана невеста от Беслен събра всички погледи на “Пирин пее”

Зара Дуранова и Мехмед Синанов възкресиха вековен сватбен ритуал 

Гелина или рисувана булка – това бе една от най-атрактивните гледки по време на юбилейното 60-о издание на националния събор “Пирин пее” 2022 в местността Предела.

Едно от малкото места в България, където сватбите са шарени и различни, пълни с тайнства и ритуали, останали още от преди Средновековието е село Беслен, запазило голяма част от традициите си. Сватбите са им с най-тържествените дрехи – престилката е ръчно тъкана софра, под нея има руба, кърпата е плетен кондак, мантото се нарича фередже и е изработено от черно кадифе, шалварите са димье и всичко е обсипано с пайети, перли, бляскави камъчета.
Акцентът по време на цялата церемония пада върху булката, която се нарича Гелина. Възрастните жени я подготвят за сватбения ритуал като рисуват лицето й с бял крем, грим и пулове. Белият воал е заменен с червено було, към което добавят гирлянди. Докато гелината отива в новия си дом, върви със затворени очи и носи огледало. Идеята е да не поглежда другите, а да гледа само в огледалото, за да се гордее с красотата си и да се пази от лоши очи. Младоженците са съпроводени от местни музиканти с традиционни зурни и тъпани. По време на цялата церемония покъщнината на семейството се излага на показ, за да види цялото село какво ще занесе булката със себе си. Това е чеизът, който се събира още от раждането на булката.
Годежите са важна стъпка месец преди сватбата. Всички сватбари отиват в местното читалище, където на сцената пред цялото село се показват даровете на булката. Роднините на младоженеца носят десетки тави с различни местни баници, сладкиши и напитки – блага баница, баклава, огледна баница, ланггюр. На другия ден близките на булката връщат тавите на семейството на зетя, но пълни с други вкусни ястия. Веселбата продължава на площада до късна нощ.

Днес този ритуал е усвоен от младото поколение и беше представен на сцената на “Пирин пее” от Мехмед Синанов с неговата рисувана “булка” Зара Дуранова.
Село Беслен се намира в планински район на около 11 километра от общинския център Хаджидимово. Населението му наброява около 670 жители, които съхраняват ритуалите на предците си. Бесленските самодейци взеха участие в най-големия събор в Пиринско за първи път от 30 години.

RELATED ARTICLES

Most Popular