Sunday, May 19, 2024
HomeАктуално от днесПламна гората между Фролош и Ваксево

Пламна гората между Фролош и Ваксево

Пожарната обстановка в област Кюстендил остава усложнена

 

Над 300 декара иглолистна гора пламна край село Фролош. Пожарът тръгна в понеделник вечерта в райоона между селата Фролош и Ваксево. Гасенето се осъществява от 4 екипа от районните служби ПБЗН, 5 екипа на горските стопанства, 8 доброволци от община Кочериново и 15 човека местно население.

„Има активен пожар в района на село Фролош, община Кочериново, който преминава към община Невестино. В гасенето на огъня участват два екипа на пожарната, горски служители, членове на ловното дружество, доброволци. Засегнати са над 300 декара иглолистни насаждения”, съобщи директорът на РД ПБЗН комисар Светослав Георгиев.

Ликвидиран е пожарът в село Чудинци, който възникна на 5 август. Той се разви върху 2630 дка горски и селскостопански фонд, унищожени са 920 дка горски насаждения. В пожара изгоряха 6 необитаеми къщи и 2 селскостопански постройки. В района на пожара остават да дежурят два екипа – от РСПБЗН и Горското стопанство.

Пожарната обстановка в област Кюстендил остава усложнена, отичтат огнеборците. Късо съединение е причинило запалване на сухи треви и храсти в землището на село Раненци. Пожарът е угасен от 3 противопожарни екипа на РСПБЗН – Кюстендил, щети не са допуснати. Небрежно боравене с открит огън е причинило пожар в житен масив в село Коняво, изгорели са 10 дка посеви, 15 дка овощна градина, пожарникарите са спасили от унищожение 15 дка посеви, 20 дка овощна градина. Късо съединение е причинило пожар и в село Пастух. Огънят е унищожил посеви 25 дка, 2 сгради, 2 стопански посктройки и фургон. Противопожарните екипи са спасили 6 сгради и 110 дка посеви. Пожарът в село Жиленци – в района на пречиствателната станция, е причинен поради небрежно боравене с открит огън. Противопожарният екип не е допуснал нанасянето на щети. От пресцентъра на ОД на МВР-Кюстендил разпространиха трогателно благодарствено писмо до директора на РДПБЗН – Кюстендил комисар Св. Георгиев. Писмото е от Диана Йовчева, която благодари на огнеборците за проявеното мъжество при гасенето на пожара в село Ломница. В него се казва: Уважаеми господин Директор, искам да изкажа голямата си благодарност на всички ваши служители, които гасиха и гасят пожара в с. Ломница. Видях с очите си техните усилия и саможертва. От цялото си сърце им благодаря. Огромно Благодаря на тези мъже и на вас като техен ръководител.

Припомняме, че пожарът в село Ломница възникна на 5 август и бе ликвидиран късно вечерта на 7 август. Той обхвана  територия около 520 дка. От тях 300 дка сухи треви и храсти и 220 дка иглолистна гора низово. Изгоряха 8 необитаеми и сезонно обитаеми къщи, както и 10 неизползваеми спомагателни постройки.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular