Thursday, May 16, 2024
HomeРегионБобов долПовече първолаци започват училище в Бобов дол

Повече първолаци започват училище в Бобов дол

Повече първокласници ще има в Бобов дол през новата учебна година. „В двете училища до момента са записани 47 деца в първи клас, 25 от които са момчета и 22 момичета. В СУ „Христо Ботев” (по-известно като гимназията, бел. авт.) има 20 деца, а в ОУ „Никола Йонков Вапцаров” – 27. Имаме повече първокласници в сравнение с миналата година, когато са били 42. Двете общински училища и детските градини са готови за новата учебна година. Включително и по отношение на спазването на противоепидемичните мерки, разпоредени от Министерството на образованието. По традиция в първия учебен ден първолаците ще получат подаръци от общината – учебни пособия”, каза Венета Илиева – главен експерт в отдела за образование и култура в общината.

В двете общински учебни заведения в Бобов дол тази година ще има 258 ученика, 186 – в гимназията и 72 – в основоното училище.

В детските градини, които също са с общинско финансиране, към момента децата са 153. „В детска градина „Миньор” засега са записани 58 деца, разпределени в 3 групи. В момента градината не работи с пълен капацитет – част от децата още са във ваканция, но очакваме следващата седмица да започнат занимания. Базата е добра и персоналът е готов да ги посрещне”, посочи Венета Илиева.

„В ОДЗ „Дружба” имаме 95 деца. 18 от тях постъпват за първи път, но записването продължава. Разпределени са в 5 възрастови групи – една яслена, две подготвителни и две смесени групи. Обучават се в две бази. Основната  е с три групи – яслена и две дневни, и базата в кв. „Христо Ботев” е с две дневни групи. Абсолютно всичко в градината е ново – от водопровода до ел. инсталацията. Нови са дворните съоръжения, имаме нов физкултурен салон”, обясни директорът Гергана Зарева.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular