Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятПожарите в Босна и Херцеговина взривяват мини, останали от войната

Пожарите в Босна и Херцеговина взривяват мини, останали от войната

Пожари бушуват на територията на Босна и Херцеговина, а в община Столац гасенето е затруднено, защото огънят гори в миниран район. Пожарникарите регистрираха досега 30взривявания на мини, останали в района от времето на войната през 90-те години, предаде агенция Бета.

Най-тежко е положението с пожарите на територията на община Ябланица, където пожарът се доближава до населени места, а доброволци на няколко пъти бяха в ситуация да се справят със свличане на камъни от стръмни скали.

Пожари горят на пет места в страната и поради непристъпността на терена бе поискана помощ отхеликоптери на въоръжените сили на Босна и Херцеговина. Такава обаче не бе получена поради невъзможността Председателството на Босна и Херцеговина да вземе решение. Сръбският член на Председателството Милорад Додик не желае да даде съгласие за ангажимент на хеликоптерите на армията заради решението на босненския сръбски парламент сръбските представители да не участват в работата на институциите на Босна и Херцеговина заради закона за забрана на отричането на геноцида, наложен от върховния представител на международната общност в страната./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular