Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаДупничанинът Мартин Чекански спечели злато на „Осогово рън”

Дупничанинът Мартин Чекански спечели злато на „Осогово рън”

Мартин Чекански от Дупница спечели златен медал от състезанието по планинско бягане „Осогово рън”, проведено преди дни от община Кюстендил, Туристическо дружество „Осогово” и Сдружение „Маратон”. 14-годишният дупничанин, който е и най-малкият участник в състезанието, е пръв в групата до 20 години. Класира се на завидното място, след като в горещините успява да измине 26-километровото трасе от стадион „Велбъжд” в Кюстендил до връх Руен за 4 часа, 8 мин. и 48 секунди. Бегачът е пръв сред всичките си конкуренти до първия контролен пункт на хижа „Осогово”, където след 10 км пробег е засечено междинното му време. На финала, след 18 км тичане по билото на Осоговската планина до първенеца, в общото класиране сред мъжете е дванадесети.

Това е вторият златен медал на лекоатлета за последните 5 месеца. Само преди две седмици Мартин Чекански се класира пръв в своята възрастова група до 20 г. на „Рила рън”, след като за 3 часа и 20 мин. изминава 21 км от стадиона в Самоков до връх Мусала.

Мартин Чекански се състезава от м. април тази година, като първоначално се готви за надбягванията сам. От 2 месеца тренира в Спортен клуб „Юниверсал”-София. Поканен е в клуба, след като възможностите му са забелязани на състезанието „Дупница рън”. За времето от април досега е завоювал 4 медала. Мартин, който е син на ексдепутата Радослава Чеканска, е бивш възпитаник на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”, вече осмокласник в паралелката по природни науки в ПГ „Хр. Ботев” в града.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular