Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятПожарите в Гърция убиха трима души, 46-градусови жеги тормозят страната

Пожарите в Гърция убиха трима души, 46-градусови жеги тормозят страната

  • Пожари в Хърватия, Италия и Португалия, десетки са жертвите в Алжир

  • Тежко е положението близо до курортния град Дубровник

Пожарникари се борят с горски пожари на много места в Европа. В Хърватия огън пламна близо до курортния град Дубровник, като силните южни ветрове попречиха на гасенето със самолети и разпалиха огнището.

Районът, засегнат от пожара, е само на 12 километра от средновековния средиземноморски град, който е основна туристическа дестинация в Хърватия.

Пожар избухна и в района на Сплит. Стотици огнеборци гасят огнища в Италия и Португалия. Стихията взе десетки жертви в Алжир.

Непоносимите горещини тази година принудиха властите да затворят Акропола и накараха туристите на италианския остров Сардиния да се приберат на закрито.

Трима души са първите потвърдени смъртни случаи от горските пожари, които бушуват в Гърция. Двама пилоти – на 34 и 27 години загинаха, след като техният самолет, който се бореше с горски пожари на остров Евбея, се разби.

Потвърдена е смъртта и на фермер от острова, който беше в неизвестност от неделя.

Премиерът Кириакос Мицотакис предупреди, че предстоят още трудни дни, тъй като пожарите нанесоха огромни загуби, принудиха хиляди туристи да се евакуират, което застрашава туристическия сезон.

На този фон в Гърция днес се очаква най-горещият ден – с температури до 46 градуса. От утре започва захлаждане в страната./ bgonair.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular