Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесПожарът в Рила е овладян, пускат кабинковия лифт

Пожарът в Рила е овладян, пускат кабинковия лифт

Кабинков лифт „Ястребец“ възобновява работата си утре – 13 август, в редовен режим, съобщиха концесионерите на Боровец.  Пожарът в Рила е овладян. Той  засегна приблизително 15 дка смесена клекова и смърчова гора.

“Благодарение на съвместните колективни действия на екипите на „Пожарна безопасност” с ръководител гл. комисар Николай Николов, служители на лесничействата в региона, много доброволци и служителите на „Бороспорт” пожарът се овладя на 90%. Наличието на снежна инсталация на ски писти „Ястребец” и относителната й близост до огнището на пожара позволиха за часове да се изгради воден път приблизително 5 км и прехвърли вода за гасене под голямо налягане. Участието на военен хеликоптер допринесе изключително много в погасяването на пожара. Разрастването на огъня беше денонощно следено и с дрон”, написаха концесионерите.

От съобщението става ясно, че има още едно тлеещо огнище във високата част на билото, но там процесът също ще бъде завършен бързо. “Има още едно огнище в ниската част на Мусаленска пътека, където е не само отдалечено от пистите, но и прехвърля през скали и не може да се подава вода от снежна инсталация. Там продължава гасенето с хеликоптер и пожарен автомобил. Сърдечно благодарим на всички, участващи в гасенето, за положените усилия – екипите на „Пожарна безопасност”, горските служители, доброволците и служителите на „Бороспорт”, които работиха 30 часа без почивка. Опазихме нашата Рила планина от огнената стихия”, написаха на официалната си страница от “Бороспорт” АД.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular