Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилПоклонници от Кюстендил обиколиха свети обители в България

Поклонници от Кюстендил обиколиха свети обители в България

Поклонническа група от Кюстендил посети св. обители, исторически градове, места и обекти в България.
С благословението на патриарх Неофит, група поклонници от Кюстендил, заедно с архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия направиха прекрасна обиколка из България. Поклонническото пътуване започна с молебно последование за път, в храм “Св. вмчк Димитър Солунски” при Архиерейското наместничество.

Групата посети свети обители, храмове и исторически места в три български епархии – Софийска, Врачанска и Видинска. Първата Св. Обител бе Искрецкият манастир “Успение Богородично”, а след това и манастир Седемте престола, които се намират в Софийска епархия. Пътуването продължи през Врачанска епархия. Посетен бе Черепишкият манастир. В късния следобед поклонниците се оправиха към Видинска епархия. Там те посетиха Лопушанската и Чипровската св. обители.


На следващия ден посетиха Белоградчик, Раковишкия манастир “Св. Троица”, Кастра Мартис, Видин – храмовете в града, Видинска митрополия, мавзолея на Екзарх Антим Първи и крепостта Баба Вида. В неделния ден, в катедралния храм “Св. вмчк Димитър Солунски”, духовниците и миряните взеха участие в Св. Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, който поздрави и благослови групата. След богослужбата, кюстендилци бяха поздравени от православни християни – братя и сестри, енориаши при катедралния храм, присъствали на Св. Литургия, а по-късно приети от Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил и в сградата на Видинска света митрополия, където всички бяха почерпени и можаха да изразят впечатления от пътуването и от посетените манастири, и да благодарят на митрополит Даниил за топлия прием. С това, пътуването завърши и курсът пое обратно към Кюстендил.
“Сърдечни благодарности на патриарх Неофит, за благословението да бъде организирано и проведено пътуването, на Видинския митрополит Даниил, за благословението да посетим Видинска епархия и за топлия прием на братята и сестрите – игумени, игумении, монаси и моняхини, свещеници, християни, за благото отношение и посрещане!”, казаха пътешествениците.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular