Friday, May 3, 2024
HomeРегионСапарева баняУникални снимки пренесоха в миналото седмокласници от Сапарева баня

Уникални снимки пренесоха в миналото седмокласници от Сапарева баня

Седмокласници от СУ „Христо Ботев” в Сапарева баня гостуваха на библиотеката към местното читалище „Просветен лъч”, където се озоваха едновременно в миналото и настоящето на родния си град, благодарение на снимки.
„С учениците и тяхната учителка по български език и литература Камелия Палева пропътувахме през времето с помощта на изкуството, наречено „фотография”. Прeминахме през различни епохи, като започнахме от древна Германея и стигнахме до Сапарева баня днес. Така се казва и презентацията – „От древна Германея до Сапарева баня”. В архива в библиотеката пазим снимки на града от различни епохи, час от които не могат да се видят на друго място.

Имаме фотоси от археологическата сбирка, която е съществувала към читалището, но е предоставена на археологическия музей в Кюстендил. Разполагаме със снимки от тракийската гробница, открита през 2003 година. Запазени са и снимки на източната порта на древна Германея, от разкопките в м. Кременик. Имаме снимка от албума на цар Фердинанд. Част от снимките са съхранени от краеведа Васил Коритаров, който вече не е сред нас. Наскоро нашият съгражданин Иван Кьосев подари на библиотеката интересни снимки от Втората световна война, на които са запечатани самолети, кацнали на летището край Сапарева баня.
Направихме паралел със снимки на центъра на града, на читалището, на гейзера, на банята, на парилото, на които показваме как са изглеждали в миналото и какви са сега. Говорихме за пълководеца Велизарий, който е роден в древна Германея. Показах на децата снимки от важни за Сапарева баня събития – например от откриването на бившия селскостопански техникум, от строежа на библиотеката и читалището. Учениците наблюдаваха с интерес. За тях много от нещата, до които се докоснаха, са непознати, а дори и чужди”, разказа библиотекарят към НЧ “Просветен лъч-1905” Йорданка Нешова, напарвила презентацията.

RELATED ARTICLES

Most Popular