Monday, May 13, 2024
HomeНовиниПолицията в Гърция арестува деветима членове на турската лявоекстремистка ДХКП-С, готвели атентат...

Полицията в Гърция арестува деветима членове на турската лявоекстремистка ДХКП-С, готвели атентат срещу Ердоган

 

Гръцката полиция арестувала деветима членове ДХКП-С при операция в Атина в края на ноември преди посещението на турския президент в Гърция на 7 и 8 декември.

Задържаните и поставени под арест в Гърция членове на турската лявоекстремистка Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С) са планирали нападение срещу Реджеп Ердоган, съобщава в.”Миллиет”, като цитира информация във в.”Вима”.

Бележки, открити при операцията на гръцката полиция, са разкрили, че членовете на лявоекстремистката организация са планирали покушение срещу Ердоган с гранатомети, ръчни бомби и коктейли “Молотов”, посочва в.”Вима”, като се позовава на източници от сигурността.

Планът предвиждал нападение с гранатомети от две страни при преминаването на конвоя на президента, а група членове на организацията щели да атакуват отзад колата, в която пътува Ердоган. Полицейските сили продължават да действат за откриването на гранатомети и боеприпаси на лявоекстремистката организация, които се предполага, че са заровени в подножието на планината Парнита край столицата Атина.

В началото на месеца гръцки съд нареди задържане в ареста на деветимата турци по обвинение в създаване на престъпна организация, терористични действия, незаконно притежание на оръжие и взривни материали.

RELATED ARTICLES

Most Popular