Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградПолиция осуети блокада на земеделците край Благоевград

Полиция осуети блокада на земеделците край Благоевград

Протестиращи:Тук сме, за да оцелеем, проблемът не е само украинският внос

Полицейски кордон блокира първоначалния опит на земеделците да блокират кръговото кръстовище на първокласен път Е-79 след Благоевград посока Кулата.

Производители и животновъди от Благоевградско се включиха в националния земеделски протест. Първоначално те се събраха при полигона край Благоевград. Поради засиленото полицейско присъствие не се стигна до пешеходна блокада на пътя. След преговори с органите на реда беше допуснато преминаване само на земеделска техника, но движението в района на кръговите кръстовища, които свързват главния път Е-79 с автомагистрала “Струма” при Благоевград посока Кулата, не беше спряно. Още преди първоначално обявения час на протеста в района имаше засилено полицейско присъствие.

Протестиращите тук са много и от различни организации – не само зърнопроизводители, но и животновъди, производители на плодове и зеленчуци, винопроизводители, лозари и други, каза пред журналисти зам.-председателят на “Обединени български животновъди” и председател на сдружение “Земеделски стопани” за област Кюстендил Юлия Коюмджиева.

По думите на Коюмджиева в протеста участват не само първоначално обявените 24 организации, но и много други, които постепенно се присъединяват. Тя посочи, че проблемът на родното земеделие и животновъдство не е само украинският внос, а проблемите в сектора са много и се натрупват от години. Юлия Коюмджиева заяви, че протестът не е политически, като допълни: Ние сме тук, защото искаме да оцелеем”. Тя каза още, че се занимава с животновъдство от 1992 г., по професия е учител, а съпругът й е военен, но и двамата са напуснали работа по професиите си и работят от десетилетия животновъдство и земеделие.

“В нашия сектор, освен безконтролния внос на слънчоглед, искаме да бъде спрян вносът и на имитиращи продукти – сухи млека и млечни продукти, плодове и замразени зеленчуци от Украйна, да бъде променен и Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, това за нас е изключително важно”, посочи Юлия Коюмджиева.

RELATED ARTICLES

Most Popular