Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаПоложиха основния камък под олтара на новостроящия се храм "Св. Мина" в...

Положиха основния камък под олтара на новостроящия се храм “Св. Мина” в Дупница

Четирима майстори и помощници положиха основния камък при олтара на новостроящия се храм “Св. Мина” в Дупница, след което изляха и основите. Църковният настоятел и един от главните инициатори за построяването на черквата Юли Кишкин, запретна ръкави и заедно с майсторите Иван Янев, Николай Мануилов, Емил Асенов и неговия баща Асен, както и с безценния труд на бай Георги, успяха да направят чудеса в рамките на часове.

“Всички работим напълно безвъзмездно. Тези хора се явяват най-големите дарители до момента със своя труд, защото така успяхме да спестим сумата от 20 000 лева. Това е сумата, която  трябваше да платим, ако ползвахме услугите на фирма. Хората са кофражисти и арматуристи, които работиха много и го направиха без да вземат един лев. Благодарни сме още на търговците Иван Близнаков и Иван Раков, които осигуриха безвъзмездно желязо и строителни материали”, разказа Кишкин.

Следващата стъпка в градежа на храма е свързана с излизането до кота 0“, изграждането на пода и обособяването на отделните площи в сградата.” Днес поливаме бетона, в понеделник правим куфража и тръгваме нагоре. Няма да бързаме, защото отговорността е пред Бога. Изцяло ще се съобразяваме с времето, защото качествен строеж се постига при добро време. Ще работим докато атмосферните условия го позволяват”, уточни църковният настоятел.

Той отчете, че към настоящия момент в сметката на храм “Св.Мина” има 71 800 лева.

На 10 септември, от 17.00 часа, предстои голям благотворителен футболен мач. На митичния дупнишки стадион “Бончук” ще излязат настоящите футболисти и ветерани на легендарния Марек. Те ще дадат най-доброто от себе си в името на святата кауза. Глас ще извиси и пиринският славей Теди Еротеева. Билетите вече са в продажба. Те могат да бъдат закупени от медийните партньори на събитието – в-к “Вяра” и “Кабел Сат запад”, от касите на стадион “Бончук”, както и от Win bar, при изкуствените игрища в ж.к. “Бистрица”.

RELATED ARTICLES

Most Popular