Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниСвятПолският премиер Моравецки: Русия не бива да спечели войната срещу Украйна, а трябва...

Полският премиер Моравецки: Русия не бива да спечели войната срещу Украйна, а трябва да я загуби

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че е необходимо реториката на някои западни политици, че Русия не бива да спечели войната срещу Украйна, да бъде променена, че Русия трябва да загуби. Той заяви това брифинг на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Моравецки припомни тезата на мнозина западноевропейски политици, че Русия не бива да спечели тази война, а Украйна не трябва да загуби. Според него обаче това не е просто малка семантична разлика, а фундаментално друг подход към случващото се отвъд източната граница на Полша.

Моравецки подчерта, че Украйна не бива да бъде възприемана като “своеобразна буферна зона” между Русия и Европейския съюз. “Ако искаме да осигурим траен мир в Европа… Украйна трябва да бъде интегрирана в свободния свят – да бъде приета в ЕС, а в крайна сметка – и в НАТО”, аргументира се той.

Според него свободният свят трябва да се подготви за дългосрочно възпиране на Русия.

Ако Украйна престане да бъде подкрепяна с доставки на оръжия и боеприпаси, тя скоро ще загуби “и Путин ще започне да търси друга жертва” – страна, която може да бъде завладяна, предупреди полският премиер.

Моравецки каза, че “Русия е събудила най-лошите демони на 19-и и 20-и век – колониализмът, империализмът, национализмът, шовинизмът”. “Съвременна Русия на практика отново е тоталитарна държава”, добави той./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular