Monday, May 20, 2024
HomeРегионБанскоПоредна жертва в улеите на Тодорка! Лавина погуби 18-годишен мъж

Поредна жертва в улеите на Тодорка! Лавина погуби 18-годишен мъж

Трима се измъкнаха невредими от друго снежно бедствие

18-годишен мъж загуби живота си от снежна лавина в улеите на Тодорка в неделя около обяд. Въпреки добрата му екипировка нищо не е могло да спаси младежа. Оборудван е бил с лавинен еърбег, но това не помогнало при фаталния удар, вероятно в дърво. Според информация от други скиори, карали също по улея, той е бил върху завлеклия го сняг и не вътре в лавината е загубил живота си. Когато стигнали до него, младежът вече е бил починал. Инцидентът е станал в улей по западния склон на връх Тодорка срещу хижа „Бъндерица”. Свличането на лавината най-вероятно е провокирано от самия скиор, който заедно с приятели излезли от пистите, за да карат фрийрайд по улеите на Тодорка.

Планинските спасители пристигнали за броени минути от пункта им на Бъндеришка поляна до мястото, където е намерено тялото на загиналия. Акцията по транспортиране на тялото му от планинския склон е продължила два часа.

Минути преди фаталния инцидент с 18-годишния младеж планинските спасители са получили още един сигнал за лавина в чашата на Ечмище – от източната страна на връх Тодорка, в която попаднали двама мъже и една жена. За щастие и тримата успели да се измъкнат невредими и акцията на спасителите била отменена.

Още от петък ПСС и специализираният сайт за лавинната обстановка в страната съобщаваха за повишена опасност по всички снежни склонове на планината. Въпреки това скиори и сноубордисти рискуват собствения си живот и живота на планинските спасители.

„Бъдете внимателни! Силният вятър от юг в последните 36 часа, който продължава и сега в Пирин, Рила и Витоша с пориви над 15 м/с по билата, е направил сериозни навявания на всички изложения, различни от юг. Вчера в района на Каркъма под вр. Тодорка навявките се цепеха дори на много нисък наклон. Имаме сведения за редица естествени лавини и такива, предизвикани от човек в Пирин в района на вр. Вихрен, Хвойнати, западния склон на вр. Тодорка, в Рила в района на Мальовица, както и на Витоша. В комбинация с обилния на места снеговалеж и по-високи температури снежната покривка в утрешния ден се очаква да бъде сериозно натоварена. Очаква се: значителна лавинна активност (спонтанна и предизвикана от човешко натоварване) във високата част на планините и на границата с горския пояс, на всички изложения, но повишена на С, СИ, СЗ”, гласеше предупреждението към всички туристи и скиори, публикувано в профила на ПСС в социалните мрежи.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular