Monday, May 20, 2024
HomeРегионБанскоПоредни средства за Югозапада! Правителството дава 3 814 994 лв. на Банско,...

Поредни средства за Югозапада! Правителството дава 3 814 994 лв. на Банско, Благоевград и Сапарева баня (ВИДЕО)

  • Борисов: Бедствия, пандемия – майсторски предотвратяваме опасностите

  • Кметът на Банско Иван Кадев: Много е тънка границата между живота и здравето на хората и бизнеса

 

Три общини в Югозапада ще получат допълнително средства в бюджета си. Това бе решено на редовното заседание на Министерския съвет в сряда.

Правителството отпусна 5,76 милиона лева за преодоляване на последици от бедствия и за ремонт на улици. От тях 3 814 994 лв. са предназначени за Банско, Благоевград, Сапарева баня. Останалата част от сумата ще отиде в Добрич и Априлци.

Община Банско получава 1 339 951 лв. за укрепване дъното на река Глазне, южно от моста на ул. „Найден Геров“. „Глазне е планинска, силна, буйна река, която през годините ни създаваше много проблеми. За нас е важно да укрепим дъното, да я почистим, за да сме спокойни, че когато се съберат двете реки – Бъндеришка и Демянишка, градът ще остане спокоен и сигурен“, заяви кметът на Банско Иван Кадев.

Други 1 746 261 лв. се отпускат за Благоевград за укрепване на активни срутища на откосите на Депо за твърди битови отпадъци в с. Бело поле. „Винаги е добре, когато една община се обърне към правителството и то реагира адекватно и бързо, за да помогне за един такъв наистина голям проблем“, отбеляза кметът на Благоевград Румен Томов. Той добави, че помощта е изключително ценна и навременна, тъй като само преди две седмици общината е имала проблем със срутище.

Със 728 782 лв., отпуснати по бюджета на Сапарева баня, ще се извърши възстановяване и реконструкция на път, ще се изгради отводнителна система и пътни съоръжения на местния път, свързващ манастира „Покров на Пресвета Богородица“ със с. Ресилово. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев отбеляза значимостта на реконструкцията на пътя, свързващ манастира, който е един от най-посещаваните и в него пристигат поклонници от цяла България.

Сестрите Мария и Пелагия от светата обител изтъкнаха, че манастирът се намира на северния скат на Рила и по тази причина от планината се стичат много подпочвени води.

„Както с бедствията и авариите, щом има проблем, веднага реагираме, за да няма риск, така и с пандемията майсторски предотвратяваме опасностите. Затова и България има най-добрите параметри“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време правителственото заседание. Премиерът сравни настоящата ситуация по отношение на Ковид-19 в България със случващото се в други европейски страни и въведените там строги мерки. „И вместо да се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както и в другите държави. Трябва ли да го направим?“, попита реторично министър-председателят. Борисов отбеляза, че разбира затрудненията на ресторантьорския и хотелиерския бизнес. „Разбираме ги и тях, затова и Министерството на труда и социалната политика, и Министерството на икономиката разработиха толкова мерки за подкрепа за близо 2 млрд. лева“, напомни премиерът. Борисов добави, че заедно с помощта за пенсионерите разходите нарастват на около 3 млрд. лв.

„Това не е нагласата на целия туристически бранш“, отбеляза от своя страна кметът на Банско Иван Кадев и добави: „Голямата част разбират мерките у нас и ги приемат. Защото е много тънка границата между живота и здравето на хората и бизнеса. И благодарят за мерките, които правителството прилага“.

По време на заседанието МС отпусна допълнителни 613 316 лева за подобряването на образователната инфраструктура в страната. Средствата са по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Предвижда се с част от парите да се изготви проект за нов учебен блок на Първо основно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Гоце Делчев.

Видео

RELATED ARTICLES

Most Popular