Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевград"Поход за мир" и в Благоевград

“Поход за мир” и в Благоевград

Шестващи искат референдум за мир и суверенитет

Десетки благоевградчани и жители на други населени места в областта се включиха в неделя в организирания пети “Поход за мир и неутралитет”, предаде БНР. Инициативата се проведе в 20 града в страната. Тя е на Български национален съвет за мир, “Свободна и мирна България”, “Българският род обединен за децата” и други граждански организации. Те настояват страната ни да остане зона на мир и да не участва във военни конфликти.
Участниците в похода в Благоевград се събраха в района на железопътната гара. Там беше поставена и подписка за произвеждането на национален референдум за мир и суверенитет. Подписката е изцяло гражданска и целта ѝ е да покаже отношението на българските граждани към евентуално въвличане на страната ни във войната в Украйна.
Илия Илиев от Банско призова всички граждани да се събудят и да отстояват правото на неутралитет по отношение на конфликта в Украйна и несправедливостите, които се случват в държавата ни.
Участниците в Похода за мир в Благоевград тръгнаха по бул. „Св.Св. Кирил и Методий“, за да достигнат до крайната точка – площада пред сградата на Община Благоевград.

 

Снимка – БТА

“Не на войната, да на мира” скандираха и пред НДК в София

Стотици граждани се събраха пред Националния дворец на културата в столицата в неделя, за да се включат в петия поред “Поход за мир”, призовавайки страната ни да запази военен неутралитет.
“Не на войната, да на мира” бе мотото на проявата, обявено пред участниците от организаторите на събитието.
Инициативата е на Български национален съвет за мир, “Свободна и мирна България”, “Българският род обединен за децата” и други организации.
“България е част от православния свят и не може да участва под каквато и да било форма във военния конфликт в Украйна, нито с военна помощ, нито със жива сила”, сподели участничка в проявата пред БТА.
Сред хората, дошли на събитието, се събират подписи за национален референдум, озаглавен от организаторите “България за мир и суверенитет”.
По време на пресконференция, състояла се на 20 април в Националния пресклуб на БТА, от организационния комитет на “Общобългарски поход за мир и неутралитет” обявиха и шестте въпроса за референдума.
Прояви се състояха и в други градове на страната и чужбина в неделния ден, съобщиха организаторите.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular