Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияСлед гонка на АМ „Тракия“: Полицията задържа линейка, превозвала 23-ма мигранти

След гонка на АМ „Тракия“: Полицията задържа линейка, превозвала 23-ма мигранти

23-ма нелегални мигранти от Афганистан бяха задържани на броени километри от Пловдив след преследване в неделния ден. Те са били открити в линейка заедно с мъж и жена българи, като мъжът е шофирал автомобила.
В района на Стара Загора полицаи са им подали сигнал да спрат, но каналджиите не са се подчинили. Последвало е преследване по магистралата.
Линейката е слязла от АМ “Тракия” при село Труд. В селото мъжът и жената са изоставили линейката и са побягнали.
След кратко преследване са задържани. Двамата са от София и са криминално проявени. Тестът за алкохол на водача е отрицателен. Отказал е тест за наркотици.
“Хората вътре са били достатъчно много, за да направят впечатление на преминаващи от там други граждани, които са сигнализирали, че се движи такова моторно превозно средство по магистралата. Колата е прихваната от Стара Загора и управляващите линейката са се озовали в селото точно пред полицейския участък. Все още има такива линейки, ползват се, изоставени са, не всички са регистрирани надлежно дори”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.
Според него с около 40 процента се е увеличил мигрантският натиск от началото на годината, а опитите за нелегално влизане в страната нарастват лавинообразно.

По думите на министър Иван Демерджиев от отпуснатите около 600 милиона евро за охрана на външните граници на Европейския съюз с поне една трета от тях трябва приоритетно да се подпомогне охраната на българо-турската граница.
Друг приоритет трябва да е по-скорошното приемане и влизане на България в Шенген, но за това според вътрешния министър е нужно да има работещо правителство и парламент.

RELATED ARTICLES

Most Popular