Tuesday, May 21, 2024
HomeАктуално от днесПравославната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител

Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител

На Секновение не се работи, лятото си тръгва

На 29 август Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител – на този ден е отсечена главата на светеца. Днес е тъжен празник, затова Църквата е отредила строг пост, в знак на съпричастие в страданията на светеца. На днешния ден си спомняме за убийството на свети Йоан, който е най-почитаният от християните човек след света Богородица. Той останал в историята не само с кръщението на Спасителя, но и с покайната си проповед и изобличението на всички, които не спазвали Божия закон. Обикновените хора се разкайвали и се кръщавали в израз на покаяние, като измивали своите грехове във водите на река Йордан.
Йоан Кръстител се ражда половин година преди Исус Христос. Той е негов братовчед и предшественик, който според Евангелието предсказва пришествието на месията (на Христа). Живял отшелнически живот в пустинята.
В исляма и в християнските арабски църкви Св. Йоан Предтеча е наречен пророк Яхия.
Евангелието пише, че когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че вече се е родил неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората. И започнал Йоан да говори на хората, затова го нарекли и Предтеча, понеже вървял преди Христос и разказвал за него.
Йоан кръстил в река Йордан много хора, които се разкаяли и приемайки кръщението, Господ им простил извършеното.
Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод. Така страшно и безсмислено се прекъснал животът на най-близкия другар и съмишленик на Христос.
Донесли на блюдо главата на великия пророк, дали я на Иродиадината дъщеря, а тя я занесла на майка си, която от злоба избола с игла езика на Йоан.
Йоановите ученици погребали тялото на светия си учител в Севастия, а Иродиада скрила главата му в Иродовия дворец. Съвестта, вероятно, мъчела Ирод, защото когато до него дошли слухове за чудесата, извършвани от Спасителя, той казал:
“Това е непременно Йоан Кръстител, възкръснал от мъртвите, и затова чудеса се вършат от него. Това е Йоан, комуто аз отсякох главата! Той е възкръснал от мъртвите”.
Бедствия поразили Ирод, войската му била разбита от арабския цар Арета, баща на първата му жена. Той самият бил изпратен на заточение от римския император. И юдеите смятали тия бедствия като справедливо наказание за убиването на великия пророк.
Главата на св. Йоан Предтеча била взета от жената на Хуза, домоуправителят на Ирод, една от ония жени, които вярно служели на Господа по време на Неговия земен живот.
За да спаси от поругание светата глава на Предтеча, тя я вложила в съд и я скрила на Елеонската планина. След известно време главата била намерена там от един свет мъж, който отново я скрил преди смъртта си.
Намерена по времето на Константин Велики, тя била пренесена и скрита в една пещера до гр. Емеса. През V в. била пренесена в Халкидон, а по-късно – в Цариград и от там в Комана.
Православната църква почита Св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците. Затова посвещава на неговата памет три дни в годината. На 24 юни (Еньовден) тържествено се празнува рождението на тоя предвестник на Спасителя, прославя го на 7 януари (Ивановден), денят след празника Богоявление, а на 29 август възпоменава неговата смърт.По аналогия с пролятата му кръв не се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят – дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.
В народния календар денят се нарича Секновение заради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта – стават равни по времетраене. На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките.
Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища. Скриват се и демоните на природата – самодивите. Смята се за лош ден, по време на който не трябва да се работи и да не се започва нищо ново

RELATED ARTICLES

Most Popular