Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградПревозвачи от Югозапада на протест!

Превозвачи от Югозапада на протест!

  • Управител на транспортна фирма в Благоевград: Навсякъде в чужбина взеха мерки, ако правителството не ни чуе, спираме работа

  • Настояваме да отпадане акциза на горивата, това ще облекчи и бизнеса, и хората

Шофьори на тежкотоварни автомобили и автобуси от Благоевград станаха част от националния протест срещу високите цени на горивата и евентуалното рязко покачване на ТОЛ таксите.
Недоволните превозвачи изрично подчертаха, че автошествието им е мирно и не целят да блокират пътища и да затрудняват движението на останалите шофьори.
Шофьори от Благоевград заявиха, че с този протест дават сигнал към властта, че искат да бъдат чути и настояват за отпадане на биодобавката на горивата, която в момента повишава цената с около 15 стотинки на литър, както и да се намали акциза на горивото.
По думите на превозвачите, тази стъпка ще доведе до облекчаване не само на бизнеса, а на всички шофьори в страната. Исканията на бранша обобщи Николай Хайлезов, управител на транспортна фирма от Благоевград. Той допълни, че недоволството на превозвачите е насочено и срещу бъдещото рязко поскъпване на ТОЛ таксите и настояват за мораториум върху цените и обхвата таксите.
Превозвачите се надяват на разбиране и реакция от страна на правителството, в противен случай протестите ще продължат. Николай Хайлезов е категоричен, че блокирането на пътищата е изключително крайна мярка. По думите му, по ефективно средство за протест би било, камионите да спрат да извършват услуги за седмица, за да може държавата да оцени важността на сектора за българската икономиката.
“Вариантите са два – биокомпонента да се махне, вторият – да се намали акциза на горивото. Що се отнася до акциза на горивота също има два варианта. Да се махне като процент от цената на горивото или да се връща на превозвачите. Ако се махне като процент от цената на горивото ще бъдат облагодетелствани всички хора в България, защото всеки, който отиде да зареди на едно колонка да зареди, вижда колко е голям акциза. Ние даваме началото на нещо, което мисля, че всички хора в България ще ни подкрепят, защото горивото касае не само превозвачите, но и всеки човек, който има автомобил.
С тол таксите също имаме голям проблем. Искаме да не се вдигат толкова драстично. Разбрах, че след един месец искат да ги вдигнат рязко, което за мен няма основание. Таксата може да се вдигне и в бъдещ период минимално. Затова искаме среща с представители на АПИ – да седнем на една маса и да разговаряме. Камарата на автомобилните превозвачите имаше покана за подобна среща, но от АПИ отказаха тази среща в последния момент, което за мен не е нормално и реално нямаме пряк диалог. Тол таксите наистина доста ни касаят.

Ако имаш някакво нарушение веднага те спират, не те пускат да се движиш. Искат ти една компесаторна такса от 750 лв., която настояваме и тя да отпадне. Нашето предложение – ако тръгваш от Кулата и си за Видин и в тази отсечка, ако допуснеш грешка – да заплатиш цялата магистрала, например ако струва 100 лв. да платиш 100 лв. Това да ти бъде наказанието, както е в Германия, независимо какъв пробег си минал в тази отсечка. Не върви за някакво минивално нарушение да ти взимат тези 750 лв.”, уточни Хайлезов. Той даде пример с Австрия, Германия, Италия, Франция, в които има облекчения за превозвачите, но и за обикновените граждани. Едно гориво 2,20-2,30 слезе на 1,80 евро. Във Франция връщат 15 цента на литър.
Ние пък казваме – не е нужно да ни връщате пари, просто намалете горивото”.
Той заяви, че ако правителството не чуе превозвачите, те няма да блокират пътища, просто ще спрат да работят с думите: “Това повече боли”.
Магдалена Милтенова, председател на Конфедерация на автобусните превозвачи, каза, че проблемите са изключително тежки, неразрешени до настоящия момент. „Работим на ръба, защото в момента клиентите не искат да плащат повече. Ние имаме повече разходи и реално нашите оборотни средства свършват, имаме лизинги, заплати, глобяват ни в Европа, защото сме българи”, сподели и Лъчезар Христов, собственик на транспортна фирма.
„Нашата цел не е да пречим на хората и да преграждаме движението, а да има отзвук за нашите искания“, изтъкна Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България пред БТА. Изпълнителният директор на КАПБ уточни, че основната причина за недоволството на превозвачите са високите цени на горивата в България, които той определи като непосилни за транспортните фирми от бранша. „Редица държави, сред които Белгия, Франция, Испания, Италия и други, имат мерки за подпомагане на превозвачите. На места се намали акцизът, на други – с твърда сума, на трети места превозвачите се подпомагаха допълнително на композиция, за да бъде поет първоначалният удар при това значително поскъпване на горивата“, коментира още Димитров. Снимки: Бг нес

100 автобуса и 300 камиона на протеста на превозвачите в София

RELATED ARTICLES

Most Popular