Friday, May 17, 2024
HomeНовиниБългарияПрезидентът наложи вето на предоставянето на БТР-и на Украйна - какви...

Президентът наложи вето на предоставянето на БТР-и на Украйна – какви са политическите реакции

  • Росен Желязков: Мнозинството в НС ще преодолее ветото на президента

  • Пеевски: Ветото на Радев за БТР-ите е срам

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Радев подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции “Гранична полиция” и “Пожарна безопасност и сигурност на населението”.

Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони.

“Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и животът на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет”, заявява президентът.

“Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства, ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им”, е позицията на държавния глава.

Мнозинството в парламента ще преодолее ветото

на президента, коментира председателят на Народното събрание Росен Желязков.

“Позицията на президента не е изненадваща. Очакваше се връщане за ново разглеждане на закона. В този смисъл президентът е последователен. Както знаете, българската конституция ясно дефинира целите на външната политика и една от тези цели е установяване на справедлив международен ред, така че позицията на България за войната в Украйна е последователна. Има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента”, посочи Росен Желязков и добави:

“Вече веднъж сме се произнесли. Част от мотивите на президента са, че народните представители не са запознати. Аз мисля, че народните представители са достатъчно запознати и са взели мотивирано решение и мнозинството ще преодолее ветото”.

“Решението на президента Румен Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума – срам!”. Това заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

“След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство. Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен път – към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят”, смята Пеевски.

Според ппредседателя на ПГ на ДПС Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на президента.

БСП ще подкрепи ветото на президента за БТР-ите за Украйна

БСП ще подкрепи ветото на президента Румен Радев върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна. Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

“Ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна е правилно и ние ще го подкрепим. От началото до края на тази сделка ПГ на „БСП за България“ беше против”, изтъкна тя.

Нинова допълни, че мотивите на държавния глава съвпадат с аргументите на социалистите против споразумението.

Аргументите ни бяха – първо, за липсата на достатъчно информация, второ – че нямаме доказателства, че тази техника е с отпаднала необходимост, трето – че тя може да бъде ползвана в бедствени ситуации, за охрана на оградата и т.н., и четвърто – че това дарение е в ущърб на националната сигурност и защита на националния интерес, националните граници и населението при бедствия и аварии”, посочи тя.

Корнелия Нинова коментира президентското вето след втора поредна среща на леви, центристки и патриотични формации за бюджета за догодина.

“Форматът ни се разширява, днес се включиха и НДСВ. Получихме подкрепа за предложенията на БСП по отношение на бюджета между първо и второ четене, дадоха се и още предложения, които ще внесем от името на всички”, “, посочи лидерът на БСП.

Следващата среща ще е по промените в Конституцията, добави Нинова.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular