Sunday, May 19, 2024
HomeРегионРилаПреизбраха председателя на читалището в Рила Дафина Гърчева

Преизбраха председателя на читалището в Рила Дафина Гърчева

  • Самодейките се готвят за Лазаровден, ще честват и Деня на Земята

  • Детската писателка Цвета Брестничка ще гостува в градчето

Преизбраха председателя на читалищното настоятелство в град Рила. Дафина Гърчева ще бъде начело на настоятелството на читалище „Христо Ботев 1898” и в следващите 3 години. Бившата учителка и директорка на местното училище е преизбрана на отчетно- изборно събрание на читалището, на чието настоятелство е председател от 25 години. Приет е и нейният отчет за периода 29 ноември 2021 – 12 април 2022 година. „На събранието бе дадена отлична оцанка на дейността ни. Присъстваха членовете на читалището, много самодейци. Имаше много изказвания. Председателката Дафина Гърчева подчерта, че въпреки прекъсването, наложило се заради пандемията, дейностите се запазват и продължаваме. Репетициите на самодейците се възобновиха, както бе и при прекъсванията в предишните години след появата на Ковид 19. Нямаме неизпълнени дейности на открито, които са били заложени в културния календар. Формациите имат участия във фестивали и награди”, обясни секретарят на читалището Мария Жлябинкова.
В читалищното настоятелство и проверителната комисия има нови попълнения. Като членове в настоятелство са избрани Мариана Костова – говорител и служител в отдела за култура на общината, юристката Людмила Ингилизова и Мария Туповичарска – банков служител в Рила. Те заемат местата на Светлин Николов, Стоян Миланов и Сара Ингилизова, отказали се по лични причини. В състава на проверителната комисия ще бъде Теодора Ганева – икономист и счетоводител в ТП „Държавно горско стопанство Рилски манастир”. Досега в проверителната комисия е бил Васил Янев, също оттеглил се по лични причини.
В момента в читалището се готвят за Лазаровден, който от години посрещат по стар български обичай – с лазаруване. В събота преди обяд лазарките самодейки ще гостуват на живеещи в един от кварталите на градчето. Момичетата ще изпълняват песни и танци и ще пресъздадат ритуали, свързани с празника. В 12 часа в участниците в празненството ще изнесат концерт в центъра на Рила. За финал лазарките ще хвърлят цветни венчета в река Рилска.
Следващата читалищна инициатива е на 19 април, когато на библиотеката ще гостува детската писателка Цвета Брестничка. „Децата от училището проявяват много голям интерес към това събитие. Заеха си книжки на писателката и ги четат, за да могат да ги обсъждат с нея”, каза Мария Жлябинкова.
На 21 април ще бъде отбелязан Денят на Земята, който тази година е с мото „Инвестираме в нашата планета”. В инициативата ще участват Детската вокална група „Рилски звънчета” с ръководител Емилия Начева и учениците в първи и втори клас в местното училище. Честването е пред Културния дом на Рила.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular