Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаПремахват опасни тополи в Яхиново

Премахват опасни тополи в Яхиново

Сеч на опасни дървета се извършва в дупнишкото село Яхиново. „Ще бъдат отрязани 9 тополи”, съобщиха от община Дупница. Дърветата се намират до река Тополнишка. Непосредствено до тях има електрически стълбове и проводници и опасността от авария при падане на клони или на самите дървета, бе реална. Наблизо има и разсадник с парник на „Комосс” ООД. „Клони падат върху парника и късат найлона. А през лятото тук идват да играят момчета с атевета, деца с колела и някой може да пострада”, каза собственичката на разсадника Елисавета Витанова.

След неин сигнал от м. юни 2018 г. от община Дупница извършили проверка на място. Служителите установили, че дърветата са с преминал туриус на сеч, но премахване не е извършено.
„Сечта се е забавила, тъй като може да бъде извършена само от специализирана фирма със специална техника. Наета е такава фирма, но тя е имала работа на други обекти. След като е приключила с тях, започна с премахването на тези тополи”, уточниха от общината.
Стана ясно, че предстои отсичането и на няколко опасни дървета в Дупница. Едното от тях се намира в района на Спортната зала, а другото – недалеч от магазин Лидл.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular