Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБанскоПри светкавична акция: Спасиха бременна туристка на Вихрен, за съжаление изгуби плода

При светкавична акция: Спасиха бременна туристка на Вихрен, за съжаление изгуби плода

Планински спасители помогнаха на бременна туристка в района на връх Вихрен. В тежката и отговорна съботна акция участва и хеликоптер от авиобаза „Крумово“. За съжаление, въпреки бързата реакция, жената е загубила плода, съобщиха от болницата в Разлог.
В събота към 14.55 е подаден сигнал към Планинска спасителна служба – отряд Банско, свързан с обилно кръвотечение на бременна жена. Екип от 16 планински спасители се отправя към мястото, където се е намирала – в района на връх Вихрен над Казаните.

Въпреки трудния и тежък терен акцията приключва бързо, тъй като планинските спасители получават помощ от въздуха. Благодарение на бързата реакция на екипаж на хеликоптер от авиобаза „Крумово“ и бързото решение за вдигане на машината, жената е транспортирана за кратко време от планината, разказа Атанас Уков, който изрази благодарност към екипажа, отзовал се на отправения апел за помощ и на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
При акцията планинските спасители са стигнали до бременната жена, за която е подаден сигнала и са я транспортирали до място, удобно за кацане на хеликоптера. След това са я транспортирали по въздуха до Банско, където е предадена на екип на “Спешна помощ”.
Директорът на болницата в Разлог д-р Радка Божикова заяви пред БТВ, че спасената жена е загубила бебето си. “Беше направено всичко необходимо, за да може да се спре кървенето. Пациентката е знаела, че бременността не се развива, както трябва. Най-вероятно е вследствие на високата надморска височина, физическото натоварване”, обясни д-р Божикова.

Жената е посрещната в болничното заведение от екип от акушер-гинеколог, анестезиолог, реаниматор. Оказани са необходимите действия за бързо спиране на кървенето”, обясни д-р Божикова

Това е трета поред акция в Пирин. Преди седмица планински спасители от Банско и Разлог транспортираха успешно пострадала в района на Разложки суходол туристка. След седемчасова акция жената, с травма на глезена, бе свалена от планината и транспортирана до най-близкото лечебно заведение. Седмица преди този инцидент, при 12-часова акция, планински спасители от Банско, Разлог и Добринище помогнаха на пострадала под връх Джано в Пирин с гръбначна травма туристка.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular