Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилПробив! Пускат за автомобили ремонтирания 550-годишен Кадин мост

Пробив! Пускат за автомобили ремонтирания 550-годишен Кадин мост

Местните хора недоволстваха и правиха подписка срещу варианта той да остане само туристическа атракция

Старинният Кадин мост в община Невестино ще бъде достъпен за преминаване с автомобили. Припомняме, наскоро той бе основно ремонтиран, а сред местните хора назряваше недоволство заради вариант той да бъде забранен за превозни средства. Жителите на близо 20 села от общината бяха внесли подписка с искане по Кадин мост да минават автобуси, търговски автомобили и МПС-та до 5 тона. Община Невестино пък организира поредица от срещи с представители на Министерството на културата и експерти от Института за паметниците на културата по въпроса ще остане ли той туристическа атракция и дали преминаването по него ще бъде разрешено само за пешеходци. Част от експертите, които направиха проверка на моста, бяха на мнение, че той трябва да остане пешеходен.

След ремонта мостът бе постлан с големи камъни, но сега по него се прави настилка с павета, по които ще може да минават автомобили до 3 тона и половина. До две седмици ще бъде готово новото покритие на моста, след което комисия трябва да приеме обекта. Общинският съветник Любомир Димитров, цитиран от dnews, заяви: “Положи се настилка. Сложиха хидроизолация и сега се полагат павета, за да може да се преминава с леки и специализирани автомобили. Местното население и общината успяха да се преборят“. По думите на местния жител Огнян Георгиев, за да дойде до Невестино с колата за един чувал жито, е трябвало да обикаля 3 км.

Рехабилитацията на обекта е на стойност около 400 хиляди лева по Програмата за трансгранично сътрудничество с община Дойран, Северна Македония. Монтирано е художествено осветление, изградени са подходите от двете страни на дългия около 120 метра мост, издигнат върху шестметрови колони. В комплекса е запазена дори тоалетната с каменна зидария, правена от майстор Манол при градежа на моста.  

Мостът е построен преди 550 години – през 1470 г.

RELATED ARTICLES

Most Popular