Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияПродължава ваксинацията срещу COVID-19 на медиците на първа линия

Продължава ваксинацията срещу COVID-19 на медиците на първа линия

Втори ден продължава ваксинацията в страната срещу COVID-19. Близо 40% от медиците на първа линия са заявили желание да се имунизират. Днес е първият ден, в който поставят ваксини на медици във Варна. Планирана имунизация на медици в много от големите градове в страната.

В Регионалната здравна инспекция във Варна в 8.30 ч беше направена първата ваксинация срещу COVID-19. Днес ще получат ваксина около 150 души, като се очаква в първата имунизационна вълна да се включат близо 450 медици. Това ще става по график през следващите 5 дни във всички големи болници в града.

Част от флаконите с ваксини, които пристигнаха в събота във Варна, вече са транспортирани в Добрич, Силистра, Разград, Тъговище и Шумен. Освен във Варна, ваксинация започва днес и в Благоевград и Хасково.

38-годишният Веселин Василев е първият медик, който беше ваксиниран срещу COVID-19 във Варна. Дълги години той е част от екипите на Спешна помощ в Белослав. През последните месеци е помогнал на десетки пациенти в тежко състояние заради вируса.

“На този етап това е единственото работещо, макар и несигурно, но работещо средство срещу Ковид 19. Всичко друго предстои да бъде произведено. Ние като медици на първа линия трябва да се възползваме от първата възможност, която се предоставя.”, казва медикът.

Процедурата при ваксинирането на д-р Веселин Василев продължи около 10 минути. Първо той подписа декларация за информирано съгласие, след което беше прегледан. Екип от специалисти проследи здравословното му състояние. Реакция веднага след ваксинацията нямаше.

“Всичко е наред, нормално болезнено като за инжекция, мускулна”, допълни медикът.

Д-р Василев ще получи втората доза от ваксината около 18 януари. Надява се в най-скоро време близките му също да имат шанс да се имунизират.

Желание да се ваксинират във Варна са заявили близо 2200 медицински специалисти, които работят на първа линия.

“Около 30% от медиците го преболедуваха, доколкото разбрах те са с изградени антитела, дори и да имат желание да се ваксинират ще останат за следващия етап, така че няма да се вдигне кой знае колко бройката.”, заяви Стоян Пасев-областен управител на Варна.

Кой и как ще се ваксинира у нас?

В Хасковска област Съдебният лекар д-р Христо Еленски е първият ваксиниран за коронавирус. На още 9 души от Многопрофилната болница в Хасково днес бе поставена ваксината. За областта бяха доставени 85 ваксини.

“Нямаме друг избор, трябва да го направим. Разумните хора се ваксинират”, казва д-р Тодор Пандов.

“Тази пандемия трябва да бъде спряна, за да върнем хората към нормалния живот.”, категоричен е д-р Христо Еленски.

“Започваме от медицинския персонал, от хората, които работят на първа линия, след това ще се премине през възрастните хората, от домовете, в които са настанени деца и възрастни, за да може да се спре разпространението на вируса”, обясни д-р Георги Гелов, директор на МБАЛ- Хасково.

Очаква се следващата партида от ваксини във Варна да пристигне в средата на януари./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular