Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионКочериновоПрокуратурата разпореди проверка на сметищата в Кюстендилско

Прокуратурата разпореди проверка на сметищата в Кюстендилско

Министър Сандов: Областта е единствената у нас без регионално депо за отпадъци

Районната прокуратура в Кюстендил се самосезира и разпореди проверка по Надзора за законност, във връзка със зачестили сигнали за изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за целта места и с цел предотвратяването на нерегламентираното съхранение на отпадъци и изхвърлянето им на нерегламентирани места. Проверката следва да установи какво е актуалното фактическо състояние на незаконните сметища в населените места на територията на Област Кюстендил, съобщиха от прокуратурата.
Възложена е комплексна проверка на РИОСВ – София, сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Кюстендил и кметовете на общините. Срокът на проверката е 30 дни. В хода ѝ следва да се установи статутът и състоянието на всички сметища на територията на общините Невестино, Трекляно и град Кюстендил.
Проверката ще установи и състоянието на сметищата на територията на общините Дупница, Бобов дол, Рила, Сапарева баня, Бобошево и Кочериново.
В същото време стана ясно, че по думите на екоминистъра – Кюстендилска област е единствената област в България без регионално депо за отпадъци, което да работи по стандартите. Това каза в кюстендилското село Радловци министърът на екологията Борислав Сандов, където той направи инспекция на нерегламентирано сметище.
Местните хора готвят протест заради постоянното запалване на незаконното депо и замърсеният въздух, който са принудени да дишат. Според министър Сандов проблемите са, че няма сертифицирано регионално депо, на което да се изхвърлят отпадъци, а има нерегламентирани сметища, за които има установени нарушения и издадени актове. Другият проблем е, че това сметище, в съседство с рекуртивирано друго депо, когато е незаконно, не може да бъде просто зарито, а трябва да бъде изчистено, коментира още министър Сандов.
В съседсто на сметището има проект по ОП “Околна среда” – за предварително третиране на отпадъците, на която принципал е Министерството на околната среда и водите. „Тъй като ние финансираме този проект ще направим пълно обследване, както и дали отговарят параметрите, заяви Сандов.

RELATED ARTICLES

Most Popular